Peste 30 de pagini cu observaţii critice la adresa soluţiilor judecătoreşti, dispărute din raportul DNA

"Justiţia sub atac!”, a fost motto-ul neoficial, dar sistematic rostit, al alegerilor CSM de săptămâna trecută. Însă, deşi CSM a acuzat atacurile la adresa justiţiei, a omis exact reproşurile cele mai puternice, reproşurile conţinute în bilanţul DNA.
.
. (Photos.com)

Niciun atac, fie că vine de la cei deja condamnaţi sau de la cei judecaţi, fie că e formulat în Parlament, în stradă sau în media, nu are însă forţa "atacului" DNA împotriva judecătorilor şi împotriva soluţiilor acestora. Ori, surprinzător sau nu, din Bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie lipsesc exact criticile la adresa justiţiei, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan.

Potrivit acestuia, "din motive neclare, din Raportul pe 2014 al DNA lipseşte exact Anexa 3, care găzduieşte poziţia DNA faţă de cazurile în care judecătorii au decis achitări. Raportul de pe siteul DNA sare direct de la pagina 215 la pagina 249!", remarcă Tolontan.

Deşi lipseşte din Raportul DNA, Raportul iniţial a fost salvat de Hotnews şi în el există această Anexă 3 în care sunt enumerate 44 de cazuri în care inculpaţii trimişi în judecată de procurorii anti-corupţie au fost achitaţi, deciziile nefiind imputabile procurorului sau fiind în contradicţie cu probatoriul administrat.

"În privinţa DNA, potrivit propriilor documente oficiale şi filozofiei care rezultă din ele, ni se face următoarea propunere de justiţie, că în legile roboticii din Asimov.

Legea 1. DNA produce probe incontestabile.

Legea 2. Judecătorii le iau în seamă şi îi condamnă pe cei trimişi în judecată.

Legea 3. Cînd judecătorii nu sînt de acord cu DNA, probele DNA rămîn incontestabile şi soluţiile judecătoreşti sînt contestabile.

Judecătorii care decid împotriva DNA ”contrazic probele”, ”interpretează eronat probatoriul”, ”apreciază greşit legea penală”, au ”reţineri lipsite de fundament” sau, pur si simplu, dau sentinţe ”nelegale”.

După ce DNA va pune la loc cele 33 de pagini pe site, cei din CSM pot revedea cu propriii ochi, că deocamdată n-au de ce să se încreadă în raportul arhivat de presă.

Cine ştie, o fi un atac?", scrie Tolontan

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne