Anatol Şalaru: Dodon merită tras la răspundere pentru înaltă trădare
alte articole
Anatol Şalaru susţine că urmărind vizita efectuată de către şeful statului la Bruxelles, dar şi maniera diplomatică în care a fost primit de către reprezentanţii UE, constată că Igor Dodon nu are o agendă politică proprie, ci este un instrument de promovare a intereselor Kremlinului, a compromiterii relaţiilor externe ale Republicii Moldova pentru a arăta ţărilor din spaţiul Comunităţii Statelor Independente (CSI) că Politica Europeană de Vecinătate este un eşec. Mai mult, este de părere Şalaru, comportamentul lui Dodon ar cădea sub incidenţa normei penale ce vizează înalta trădare de patrie.
Fostul ministru al Apărării menţionează că atât partenerii externi ai R. Moldova, cât şi cei preocupaţi de spaţiul ex-sovietic, au putut observa modul în care Moscova îşi foloseşte instrumentele, şi mai ales, care ar fi ţintele pe care Federaţia Rusă doreşte să le atingă folosindu-l pe Dodon.
“La Bruxelles, Dodon a anunţat că va denunţa Acordul de Asociere cu UE dacă PSRM va câştiga alegerile parlamentare din 2018. La momentul actual, Acordul de Asociere este singurul tratat ce reglementează relaţiile Republicii Moldova cu UE. Anularea acestuia va paraliza tot comerţul Republicii Moldova cu UE, iar prejudiciile vor fi uriaşe, atât cele economice, precum şi cele politice”, scrie Şalaru pe pagina sa de facebook.
În cadrul aceleeaşi vizite, Dodon a anunţat că dacă se va deschide Oficiul de Legătură NATO la Chişinău, îl va desfiinţa peste un an. “Oficiul NATO de la Chişinău va avea statut de misiune diplomatică, iar închiderea unei astfel de misiuni este ca şi cum ai cere închiderea unei ambasade - este un act de ostilitate, aproape o declaraţie de război.”
În opinia lui Anatol Şalaru, din comportamentul lui Dodon în timpul vizitei sale la Bruxelles s-a putut observa că principala sa sarcină, dată de Moscova, este compromiterea relaţiilor externe ale R. Moldova, decredibilizarea ei şi folosirea Moldovei pentru a arăta ţărilor din spaţiul CSI că Politica Europeană de Vecinătate este un eşec. “Întâlnirea lui Dodon, cu ambasadorii CSI, în cadrul căreia le-a prezentat "aventurile" sale la Bruxelles, este o dovadă în acest sens.”
Exceptând problema transnistreană, pe care o abordează exclusiv prin prisma intereselor Federaţiei Ruse, Igor Dodon nu are o agendă internă, nici măcar una de formă. Priorităţile lui se rezumă la promovarea şi apărarea intereselor Federaţiei Ruse, precum şi la protejarea coloanei a 5-a, cea care îi asigură suportul mediatic, financiar etc.
“Consider că acţiunile lui Igor Dodon intră deja sub incidenţa codului penal, la articolul care vizează înalta trădare de patrie!”
Notabil este faptul că şi publicistul Vitalie Ciobanu a declarat miercuri pentru Europa Liberă că Dodon a făcut până acum două vizite oficiale, la Moscova şi la Bruxelles, unde a vorbit în funcţie de aşteptările interlocutorilor săi. La Moscova a spus că va insista pe alegeri anticipate, că federalizarea este soluţia „împăcării” cu Transnistria. La Bruxelles socialistul a mulţumit partenerilor de dezvoltare şi n-a mai fost atât de categoric cu denunţarea Acordului de Asociere. Oricum, şocant este faptul că Dodon continuă să fie un avocat mai înfocat al Rusiei decât al statului în fruntea căruia s-a pomenit.