Gazprom refuză să transfere Tiraspolului datoria transnistreană la gaz

Compania rusească Gazprom a refuzat să transfere datoria de peste 6 mlrd dolari autorităţilor de la Tiraspol. Astfel, Rusia doreşte să păstreze măcar o cârmă de control asupra Chişinăului, menţionează unii experţi ruşi.
Reprezentantul Gazprom, Valerii Golubev, noul şef Moldovagaz, Vasile Botnari şi premierul Pavel Filip (gov.md)
Maria Maevschi
14.02.2017

În cadrul unei discuţii cu vicepreşedintele Consiliului de Administraţie a „Gazprom”, Valerii Golubev, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip a solicitat companiei ruseşti Gazprom să transfere datoriile la gaz a regiunii transnistrene autorităţilor separatiste de la Tiraspol. Cei doi au mai discutat şi despre situaţia curentă în domeniul livrării de gaze naturale în Moldova de către concernul rus şi posibilităţile de dinamizare a cooperării bilaterale pe acest sector.

„Premierul a menţionat că Republica Moldova a reuşit în 2016 să achite toate cheltuielile curente la consumul de gaze naturale şi a subliniat importanţa negocierii unui acord privind restructurarea datoriilor acumulate anterior. Totodată, Pavel Filip a solicitat să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către SRL „Tiraspoltransgaz” şi ulterior către administraţia regiunii. La data de 1 ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de 5790,9 milioane dolari SUA sau 88,6 % din datoria totală a SA „Moldovagaz””, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie „Gazprom” a salutat dinamica pozitivă înregistrată pe parcursul anului 2016 şi a declarat că restructurarea datoriilor istorice poate fi realizată doar în condiţiile menţinerii achitării cheltuielilor curente în proporţie de 100 %.

În urma acestei solicitări a premierului moldovean, Gazprom a decis să nu transfere datoriile la gaz a regiunii transnistrene în valoare de circa 6,5 miliarde de dolari autorităţilor de la Tiraspol, lăsându-le astfel, în continuare pe seama Moldovei.

După părerea experţilor ruşi, Rusia deja nu mai aşteaptă achitarea acestor datorii şi de aceea doreşte să păstreze măcar o cârmă de control asupra Chişinăului, notează UNIMEDIA. Astfel, Gazprom nu a acceptat ideea autorităţilor moldovene de a restructura datoria pentru gazul rusesc, în valoare de 6,5 miliarde de dolari, dintre care 5,8 miliarde de dolari se atribuie nemijlocit regiunii separatiste transnistrene, care din anul 1992 primeşte gaz practic gratuit.

Amintim că în prima sa vizită oficială la Moscova, în calitate de şef al statului, Igor Dodon, la fel a discutat cu reprezentanţi ai Gazprom despre datoria pe care o are Moldova la compania rusă. „Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 mln de dolari, iar din stânga Nistrului - de circa 6 mlrd de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie - de peste 6,5 mlrd de dolari - este datoria totală a Moldovei”, a declarat atunci Igor Dodon, adăugând că „Gazprom” nu împarte datoria: o parte a Transnistriei şi una a Moldovei.

Cu o opinie în acest sens a venit fostul premier, Ion Sturza, potrivit căruia o parte din aceste datorii s-au acumulat din „vina” guvernului, pentru că nu s-au ajustat la timp tarifele, pentru că în lanţ nu s-au schimbat tarifele la agentul termic şi acelaşi Termocom a acumulat datorii acum de 150 de milioane. Acesta a mai precizat că dacă aceste datorii ar fi omise, mai mult de jumătate din datoria acumulată astăzi, chiar 2/3, ar fi penalităţi şi rezultatul unei incompetenţe şi a jafului de la Moldovagaz.

„Eu aş recomanda guvernului de la Chişinău să meargă mai departe, să înceapă o procedură, poate, chiar şi de insolvenţă a Moldovagaz, cu încercarea de a stabili poziţiile în companie. Şi atunci acţionarii şi, în primul rând, Gazprom, sub pericolul de a pierde controlul în companie, trebuie să vină cu un aport la capital, ca să-şi redreseze situaţia financiară. Eu aşa văd lucrurile”, a comentat Sturza în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor