Amnesty Moldova solidară cu activiştii de Drepturile Omului arestaţi în Turcia
alte articole
Reprezentanţii Amnesty International Moldova împreună cu alţi 200 de membri ai organizaţiei de drepturile omului din întreaga lume au participat recent la o acţiune publică de solidaritate, care a avut loc la Roma, pentru susţinerea preşedintelui Consiliului Taner Kılıç şi directoarei Amnesty Turcia Idil Eser aflaţi în arest.
„Toţi aceşti oameni luptă pentru drepturile fundamentale – religia oamenilor pentru oameni. În această luptă, ei tot suferă, mulţi sunt persecutaţi, torturaţi sau chiar omorâţi. Doar în anul 2016 au fost înregistrate peste 1.000 de cazuri de ucidere a apărătorilor drepturilor omului”, a menţionat avocatul Dumitru Petru Sliusarenco unul dintre participanţii la eveniment precizând că şi în Republica Moldova apărătorii drepturilor omului sunt discreditaţi, persecutaţi sau se încearcă a limitarea activităţii lor.
În context, activistul de drepturile omului a remarcat că în prezent aproape nimănui nu-i pasă de problemele care nu-l ating, iar mulţi se văd intangibili cât timp au bani, putere, statut sau pur şi simplu un status quo confortabil. Apărătorii drepturilor omului fiind consideraţi o categorie stranie de oameni, deoarece nu prea împărtăşesc valorile generale ale societăţii, vorbesc lucruri care par a fi bizare sau neimportante.
„Totul se schimbă mai târziu când se termină banii, pleacă colegii şi prietenii şi ajungi să înţelegi că lucrul cel mai important pe care îl ai, fundamentul existenţei tale – sunt drepturile. Şi atunci încerci să-i cauţi pe cei care te pot ajuta să ţi le aperi”, a adăugat avocatul, punctând că activiştii de drepturile omului poate nu reuşesc să facă schimbarea imediat, dar cel puţin ei ştiu că sunt de partea bună a omenirii, iar ceea ce fac va ajuta pe cineva.
Amnesty Internaţional este cea mai mare mişcare de drepturile omului de pe glob, cu peste 7 milioane de membri în peste 150 de ţări. În cei peste 50 de ani de existenţă, Amnesty a reuşit să salveze şi să ajute sute de mii şi milioane de oameni. În anii '60 când începeau mişcările de drepturile omului, doar 17 state în lume aboliseră pedeapsa cu moartea, iar în prezent sunt deja peste 100.