Vameşi şi un poliţist de frontieră trimişi în judecată pentru corupţie

Opt vameşi, dar şi un poliţist, primeau sume de bani de la şoferi pentru a trece cu vederea încălcările regulilor de transport al pasagerilor conform carnetului Interbus.
Nu aveţi dreptul la corupţie.
Nu aveţi dreptul la corupţie. (atitudini.wordpress.com)

Opt inspectori vamali din cadrul Postului Vamal Leuşeni şi un angajat al Departamentului poliţiei de frontieră vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de corupere pasivă. Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a finalizat acţiunile de urmărire penală şi a trimis cauza penală în instanţa de judecată.

Potrivit procurorilor, în intervalul anilor 2014 – 2016, învinuiţii au pretins şi primit sume cuprinse între 50 şi 250 de euro de la şoferii autocarelor, care transportau pasageri peste hotarele R. Moldova în baza carnetului Interbus. În schimbul sumelor menţionate, vameşii şi poliţistul nu le întocmeau acte de constatare a încălcărilor regulilor de transport al pasagerilor conform carnetului Interbus şi le permiteau să-şi continue cursele.

„În cazurile în care în autocare erau mai mulţi pasageri decât era permis, aceştia îi înregistrau ca fiind pietoni sau pasageri ai altor mijloace de transport. De asemenea, nu încasau în volum total taxele obligatorii la vămuirea bunurilor introduse pe teritoriul ţării”, au constatat procurorii.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, învinuiţii riscă o amendă între 50.000 şi 100.000 lei MD şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.