Amnesty Internaţional: drepturile omului trebuie să definească Raportul Irlandei cu China

Dificultăţile economice cu care se confruntă Irlanda în ultimii ani i-au obligat pe politicienii irlandezi să privească dincolo de partenerii tradiţionali atunci când vine vorba de rezolvarea creanţelor ţării.
Martin Murphy
30.03.2012

Dificultăţile economice cu care se confruntă Irlanda în ultimii ani i-au obligat pe politicienii irlandezi să privească dincolo de partenerii tradiţionali atunci când vine vorba de rezolvarea creanţelor ţării.

Vânzarea activelor de stat irlandeze poate urma, după ce prim ministrul Enda Kenny a semnat un acord între Trezoreria Naţională Irlandeză (NTMA) şi CIC Internaţional, o filială a fondului suveran chinezesc, în timpul unei vizite oficiale de patru zile în China.

Potrivit unei declaraţii de presă a departamentului, liderii ambelor părţi au analizat progresul în relaţiile bilaterale, din diverse domenii, de la stabilirea relaţiilor diplomatice în 1979.

Declaraţia afirmă că Irlanda şi China au convenit să menţină "inerţia schimburilor de nivel înalt ... cooperarea pe toate nivelurile între guverne, legislative şi partidele politice, cu scopul de a spori înţelegerea şi încrederea reciprocă, şi aprofundarea relaţiilor politice, bazate pe egalitate şi încredere reciprocă".

Referitor la problemele teritoriale, precum Tibetul sau Taiwanul, declaraţia spune: "Irlanda îşi reiterează angajamentul său ferm şi neclintit pentru politica Chinei şi opoziţia la toate comentariile şi propunerile care vizează subminarea integrităţii teritoriale a Chinei".

Înainte de călătoria sa în China, Dl Kenny a fost rugat de mai multe grupări pentru drepturile omului, să pună problema drepturilor omului.

Irlanda şi-a exprimat de asemenea votul său,”pentru” asupra ridicării embargoului UE asupra armelor împotriva Chinei.

Probleme de drepturile omului

Amnesty Internaţional a trimis o scrisoare către primul-ministru Enda Kenny şi Tánaiste (Vice-prim-ministru), Eamon Gilmore, la 16 februarie, îndemnându-i să ofere "un mesaj clar şi puternic privind drepturile omului în China", în timpul întâlnirilor lor cu cel care va fi probabil viitorul lider al regimul chinez, Xi Jinping.

Amnesty Internaţional a solicitat ulterior o întâlnire cu prim-ministrul înainte de vizita sa comercială în China, întâlnindu-se pe 21 martie cu reprezentanţi ai oficiului premierului şi ai Ministerului Afacerilor Externe.

Amnesty Internaţional a cerut guvernului irlandez să facă din drepturile omului, pilonul central al discuţiei cu autorităţile chineze", a declarat Colm O'Gorman, directorul executiv AI Irlanda.

"Noi recunoaştem necesitatea şi oportunitatea pentru comerţ, dar Irlanda nu trebuie să fie timidă atunci când arată abuzurile asupra drepturilor omului ce se întâmplă în China şi impactul lor asupra lumii întregi".

Cu privire la comentariile anterioare ale primului-ministru cum că Irlanda va urmări agenda sa privind drepturile omului din China, prin statutul de membru al Uniunii Europene, O'Gorman a declarat:" încurajăm guvernul irlandez să conducă UE spre o strategie robustă a drepturilor omului pentru China. Noi, de asemenea îi îndemnăm să nu se bazeze pe UE să deschidă calea. Guvernul irlandez ar trebui să aibă propriul său mesaj, lipsit de ambiguitate, pledând pentru drepturile omului mesaj în China".

O'Gorman a remarcat de asemenea faptul că acest lucru este deosebit de relevant într-un moment când Irlanda este preşedinta Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi participă la alegerile pentru preşedinţia Consiliului pentru drepturile omului din cadrul instituţiei, iar în 2013 va prelua şefia UE.

The Epoch Times l-a întrebat pe Edward McMillan-Scott, vice-preşedinte UE pentru Democraţie şi Drepturile Omului, care sunt opiniile sale vis-a-vis de ceea ce ar putea realiza Irlanda în domeniul drepturilor omului cu China. Dl McMillan-Scott a spus: "Irlanda a dovedit cu brio că şi o ţară mică poate avea un impact pozitiv menţinând o abordare dedicată şi coerentă a drepturilor omului."

"Ţara este un refugiu bine cunoscut pentru apărătorii drepturilor omului, negociind de multe ori rezoluţii ONU pentru a le asigura protecţia. Se acordă o mare atenţie proiectelor mai mici pentru drepturile omului şi cazurilor mai dificile, de multe ori ignorate de către statele mari".

"Irlanda, cu palmaresul său puternic în drepturile omului, trebuie să continue presiunea asupra Chinei ..." - Edward McMillan-Scott, UE, vice-preşedinte pentru Democraţie şi Drepturile Omului

Dl McMillan-Scott a mai adăugat că în această lună China a susţinut nevoia de reformă, în timp ce mii de oameni sunt încă persecutaţi. "Adepţii Falun Gong sunt prigoniţi, închişi şi torturaţi, şi totuşi Statele Unite refuză să adopte măsuri mai ferme cu China. Acesta este motivul pentru care Irlanda, cu palmaresul său puternic în apărarea drepturile omului, trebuie să continue presiunea asupra Chinei. Ca şi în povestea lui David şi Goliat, cei mici îi pot dobora pe cei mari, atâta timp cât aceştia sunt inteligenţi.

„Cazierul” Chinei

Preocupările majore pe care Amnesty Internaţional le-a ridicat sunt:

• Minim 190.000 de persoane sunt deţinute în detenţie administrativă, inclusiv lagărele de "reeducare prin muncă", în care aceştia pot fi reţinuţi până la patru ani, fără proces. Avocaţi de drepturile omului în China au fost atacaţi şi au dispărut cu forţa, şi se confruntă cu acuzaţii penale pentru protejarea drepturilor altora.

• China continuă să execute mai mulţi prizonieri, decât restul lumii la un loc. Torturarea de către oamenii legii este deja uzuală, iar efectul sunt numeroase morţi în custodie. Femeile încă sunt silite să avorteze şi sunt sterilizate ca urmare a politicii guvernamentale de planning familial.

• Persecuţia religioasă/spirituală a dus la reţinerea şi reprimarea a mii de tibetani, uiguri, membri ai bisericilor "neoficiale" creştine şi a practicanţilor Falun Gong. Alte obiective ale reprimării includ activişti pentru democraţie, disidenţi politici, avocaţi ai reformei, precum şi cetăţeni obişnuiţi care folosesc internetul pentru a disemina informaţii considerate "sensibile din punct de vedere politic."

Acţiunile guvernului irlandez

Amnesty Internaţional a îndemnat guvernul irlandez să ridice o serie de anumite cazuri la autorităţile chineze, incluzând:

• Eliberarea lui Shi Tao, un jurnalist care a fost condamnat la zece ani de închisoare în baza acuzaţiilor de "furnizare ilegală de secrete de stat către entităţi străine" ca urmare a unui e-mail trimis la un site web cu sediul în SUA. Înregistrările Curţii au arătat că una dintre dovezile acuzării a fost detalii din contul de e-mail al acuzatului, detalii oferite de furnizorul de mail Yahoo!

• Eliberarea deţinutului politic Ablikim Abdiriyim, fiul activistei uighure, Reibya Kadeer. El ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani în Regiunea Autonomă uigură Xinjiang , acuzat de "instigare şi angajare în activităţi secesioniste";

• Asigurarea libertăţii de circulare pentru Panchen Lama, un lider spiritual tibetan selectat de către Dalai Lama. Restricţiile privind libertăţile fundamentale, precum şi măsurile punitive de securitate impuse unei serii de mânăstiri tibetane în provincia Sichuan trebuie eliminate.

• Sfârşitul supravegherii continue şi hărţuirea avocaţilor, inclusiv a lui Gao Zhisheng, care a fost trimis înapoi la închisoare în decembrie 2011, după 20 de luni de dispariţie forţată.

• Eliberarea imediată, fără condiţii, a disidenţilor încarceraţi, inclusiv laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor