Kremlinul blochează website-ul lui Navalnîi, care a vizat anchete de corupţie ce implică un magnat şi un oficial guvernamental

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Furnizorii ruşi de Internet au blocat website-ul liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, la o săptămână după ce ancheta acestuia asupra unui miliardar şi a unui oficial guvernamental a devenit virală.

Navalnîi a declarat joia trecută că magnatul aluminiului Oleg Deripaska a discutat despre “soluţionarea problemei americane” cu vicepremierul rus Serghei Prihodko, un oficial de top în politică externă, cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016.

Materialul, care sugerează că Deripaska a acţionat ca un mesager între Kremlin şi Paul Manafort - fostul şef al campaniei preşedintelui american Donald Trump, a obţinut milioane de vizualizări.

O instanţă din regiunea natală a lui Deripaska, Krasnodar, a decis vinerea trecută ştergerea unui anumit număr de postări pe Instagram şi a câtorva materiale video de pe Youtube, în care Prihodko este prezentat pe un iaht – instanţa a invocat nerespectarea intimităţii sale drept motiv pentru decizia emisă.

Navalnîi a declarat că decizia instanţei şi aplicarea acesteia de către Agenţia naţională de monitorizare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor a fost aplicat şi website-ului său, Navalnîi.com.

“Roskomnadzor a început să blocheze Navalnîi.com la cererea lui Deripaska. [Site-ul] e încă deschis prin intermediul unor furnizori de Internet, dar numai temporar”, a scris Navalnîi joi pe Twitter.

Deripaska a câştigat un ordin judecătoresc împotriva unei femei care foloseşte porecla Nastia Ribka, ale cărei postări pe Instagram, citate din cărţi şi date din surse deschise au fost folosite de Navalnîi pentru a crea o legătură între miliardarul Deripaska şi vicepremierul Prihodko.

Instagram s-a conformat deja ordinului instanţei ruse şi a şters postările folosite de Navalnîi ce nu fuseseră încă şterse de Nastia Ribka, a declarat joi publicaţia financiară Vedomosti.

Google a avertizat în această săptămână că va fi blocat canalul de Youtube al lui Navalnîi dacă un extras al investigaţiei care îi vizează pe Deripaska şi Prihodko va rămâne online.

Youtube şi Instagram nu au răspuns solicitărilor publicaţiei The Moscow Times de a face comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe