Proiecte de case din lemn şi piatră
alte articole
Casele din piatră şi lemn sunt parcă “parte” din natură. În trecut aproape toate locuinţele erau construite din materiale naturale: lemn, piatră, pământ, pentru că oamenii s-au folosit dintotdeauna de materialele aflate la îndemână. Pământul, lemnul, piatra, sunt materiale “vii”, vibrante, sănătoase şi ieftine. Şi se află pretutindeni pe suprafaţa Pământului.
Proiecte de case din lemn şi piatră: avantaje şi dezavantaje
Pentru a realiza un astfel de proiect de casă este neapărat necesar un plan de construcţie bine gândit, pentru a pune în valoare cele două materiale care, deşi sunt foarte diferite, au proprietăţi comune. Acest fapt le face perfect compatibile, atât în ceea ce priveşte aspectul general al casei, faţadă şi interioare, cât şi în ceea ce priveşte condiţiile de locuit pe care le oferă.
Proiectele de case din piatră şi lemn pot fi realizate în mai multe combinaţii, piatra şi lemnul putând fi, fiecare în parte, materialul principal, sau se pot păstra proporţii echilibrate. Puteţi face o casă de lemn cu temelie şi pereţi interiori de piatră, după cum puteţi face o casă de piatră, pe care să o înnobilaţi cu lemn.
Pentru a îmbina cele două elemente ancestrale, piatra şi lemnul, designerii refac în elementele constructive şi decorative ale unei case, de la structură până la amenajarea interioară, segmente tradiţionale cu un impact subtil asupra simţului estetic. Suntem condiţionaţi genetic să reacţionăm plăcut impresionaţi lângă un şemineu de piatră, lângă un zid din blocuri de piatră zidite aleator. O masă de lemn masiv, o terasă cu grinzi solide, piatră sub tălpi, toate sunt ancorate în conştiinţa noastră. Ne-am născut şi am evoluat utilizând piatra şi lemnul mai mult decât orice alt material.
Despre aceste proiecte de case din lemn şi piatră se mai poate spune că au costuri mai reduse decât o casă din cărămidă sau alte materiale. Şi costurile de întreţinere sunt mai mici, pentru că piatra şi lemnul au excelente proprietăţi de izolare termică şi fonică.
În cazul pereţilor de piatră, dimensiunea poate varia în funcţie de tipul de piatră ales, dar costurile sunt şi în acest caz mai reduse pentru că suprafaţa exterioară nu mai trebuie tencuită, iar cea interioară are nevoie doar de finisare minimă. O casă din piatră înmagazinează bine căldura, este foarte durabilă şi necesită puţină întreţinere. Pe de altă parte, frumuseţea pietrei, coloritul şi texturile atrăgătoare devin elegante atunci când elemente diferite sunt îmbinate şi finisate cu lemn.
Dacă doriţi să construiţi o casă din piatră şi lemn, vă recomandăm să apelaţi la un proiect de arhitectură bine pus la punct. Eficienţa financiară a unei astfel de case depinde şi de locul unde este construită şi de cât de uşor se pot procura materialele. Trebuie să aveţi în vedere faptul că pentru ridicarea unei astfel de case aveţi nevoie de meşteri specializaţi, care imprimă nota de unicitate ce nu poate fi uşor reprodusă. Finisarea unui astfel de proiect întotdeauna justifică pe deplin plata, iar alegerea modelului poate fi unul tradiţional, ori unul modern.
Zidăria de piatră este folosită mai ales în zonele muntoase, unde piatra se găseşte din belşug, făcându-se economii însemnate la capitolul materie primă. Grosimea fundaţiilor din piatră este, în general, de 60 cm pentru piatra brută, spartă neregulat, şi cel puţin 50 cm pentru piatra brută cu două feţe paralele.
Trebuie spus că aceste modele de case din lemn şi piatră se pretează perfect pentru zona de munte, pentru litoral dar şi pentru zonele urbane.
Proiecte de case din lemn şi piatră: calitate şi durabilitate
Durabilitatea impresionantă este un alt motiv pentru care piatra şi lemnul au beneficiat de un astfel de succes ca material de construcţii. Culoarea nu păleşte şi nici nu dispare la soare, de asemenea, nu se decolorează la ploaie. În cazul pietrei, dacă este cioplită longitudinal, aceasta îşi dezvăluie şi cele mai profunde straturi. Mai mult, odată cu trecerea timpului, frumuseţea şi caracterul pietrei sunt din ce în ce mai mult îmbunătăţite. Nu există o mai bună ilustrare a acestui fapt decât prin multiplele structuri de piatră, care sunt încă în picioare, în stare bună, după sute, chiar mii de ani. Un foarte bun exemplu de rezistenţă a pietrei îl reprezintă Marea Piramidă, din Egipt. Construcţia Piramidei a fost estimată a fi fost realizată în anul 2560 î.Hr. Practic, această structură a supravieţuit 4569 de ani în condiţii de deşert şi furtuni de nisip.
Proiecte de case din lemn şi piatră: Casa Western (foto 1)
Despre o construcţie spectaculoasă în stil western puteţi găsi aici un articol.
Proiecte de case din lemn şi piatră: Casa Brânduşa (foto 2)
Un alt model tradiţionalde casă , de data asta autohton, pentru o familie medie, cu două dormitoare, living, bucătărie, baie, realizată cu fundaţie de piatră, structură de lemn, umplutură din cărămizi din chirpici găsiţi aici.
Proiecte de case din lemn şi piatră: Casă cu fundaţie de piatră şi structură de lemn (foto 3)
Despre un astfel de proiect de casă cu fundaţie de piatră şi structură de lemn veţi găsi aici un articol foarte interesant despre cum a fost conceput.
În galeria foto veţi găsi mai multe modele de case construite din piatră şi lemn, în care arhitectura şi design-ul rafinat, fără compromisuri, fac din aceste case adevărate opere de artă.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.