Ambasadorul SUA la Bucureşti se fotografiază alături de steagul aşa-zisului Ţinut Secuiesc

Nici nu s-au stins bine ecourile scandalului stârnit de declaraţiile lui James Pettit pe tema Moldovei şi unirii, şi Klemm încinge şi el spiritele, fotografiindu-se cu steagul aşa-zisului Ţinut Secuiesc.
Loredana Diacu
15.09.2016

alte articole

Hans Klemm (Facebook)
Loredana Diacu
15.09.2016

UPDATE. Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, susţine că a acceptat să apară într-o fotografie ţinând steagul secuiesc "din politeţe".

"Misiunea mea este să întăresc parteneriatul strategic al Statelor Unite ale Americii şi României şi relaţiile dintre cele două ţări. Ca parte a acestei misiuni, călătoresc în ţară. Astăzi sunt în Craiova, ieri am fost în Covasna, iar luni în Harghita. Unii dintre liderii politici cu care m-am întâlnit în Covasna mi-au cerut să fac o fotografie cu ei. Dar pot să vă asigur, ca ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, că singurele steaguri importante pentru mine sunt steagul Statelor Unite ale Americii şi cel al României", a explicat Hans Klemm, citat de Mediafax.

Întrebat de ce a acceptat să facă acea fotografie, ambasadorul SUA a replicat: "Am fost politicos".

Înaltul oficial american a declarat că a avut o discuţie, la telefon, cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, pe această temă. "M-a încurajat să vin la Craiova şi să explic aici opinia mea legată de acea fotografie. Nu ar trebuie să existe niciun dubiu în privinţa angajamentului nostru faţă de parteneriatul strategic pe care îl avem cu România".

* * *

La scurtă vreme după ce ambasadorul SUA la Chişinău a stârnit revoltă printre românii de pe ambele maluri ale Prutului prin declaraţiile sale despre identitatea Moldovei şi despre unire, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, stârneşte şi el valuri de reacţii pe internet, fotografiindu-se cu steagul aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

Fotografia a fost realizată în cadrul unei vizite efectuate de Klemm în Covasna şi Harghita iar în imagine apar, alături de ambasador, oficiali din cele două judeţe.

Imaginea a fost postată pe contul de Facebook al lui Antal Arpad, primarul UDMR al Municipiului Sfântu Gheorghe, iar în mesajul ce însoţeşte fotografia, Arpad se plânge că maghiarii nu sunt lăsaţi să-şi folosească simbolurile şi se întrebă dacă asta este democraţie.

Din text mai reiese că Arpad l-ar fi întrebat pe ambasador dacă e posibilă libertatea religioasă când proprietăţile ecleziastice sunt confiscate şi, în genere, s-ar fi plâns că maghiarii nu pot folosi steagul, nu-şi pot pune însemnele pe clădiri etc.

Fotografia şi mesajul au beneficiat de numeroase comentarii pe Facebook, majoritatea greu de reprodus. Redăm câteva comentarii care sunt citabile:

"Groaznic. Poate vor să mute Scutul anti rachetă la ei", scrie o persoană;

"Demisia Hans Klemm. Retrageţi acreditarea de ambasador în România", comentează un altul.

Reacţia Ambasadei SUA

"Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii", a precizat Ambasada SUA la Bucureşti, într-un răspuns pentru Agerpres.

Reacţia MAE

"Vizita ambasadorului Hans Klemm în teritoriu se înscrie în atribuţiile curente ale ambasadelor de a se documenta la faţa locului cu privire la realităţile din statul de reşedinţă şi de a avea un dialog cu autorităţile locale. (...) În ceea ce priveşte fotografia la care faceţi referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înţelegerii şi luării în considerare a posibilităţii existenţei unor sensibilităţi. Am transmis aceste considerente partenerilor noştri americani în cadrul unei discuţii cu Ambasada SUA la Bucureşti.

MAE îşi exprimă convingerea că asemenea vizite generează o reprezentare adecvată a realităţilor din România în ceea ce priveşte drepturile de care se bucură persoanele aparţinând minorităţilor naţionale şi modelul de interculturalitate promovat de România, care corespunde întru totul standardelor în materie", se arată în răspunsul MAE pentru agenţia de ştiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor