Judecătoarea care a cerut arestarea ambasadorului SUA, în atenţia Inspecţiei Judiciare

Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a demarat verificări în cazul judecătoarei care a solicitat arestarea preventivă a ambasadorului SUA Hans Klemm şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Justiţia (Shutterstock)
Andrei Pricopie
20.05.2016

Judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a intrat în vizorul inspectorilor judiciari din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii după ce a formulat o plângere penală pe numele ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

"Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la afirmaţiile făcute în spaţiul public de doamna judecător Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea. Inspectorii urmează să efectueze verificări pentru a stabili dacă există indiciile săvârşirii vreunei abateri disciplinare", a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Alexandru.

Amintim că ambasadorul SUA şi preşedintele Camerei Deputaţilor s-au trezit, miercuri, cu o plângere penală pe numele lor, iar acuzaţiile sunt cât se poate de grave - cumpărare, respectiv trafic de influenţă.

"Am trimis o plângere penală la DNA pe data de 18 mai 2016 împotriva numiţilor Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, şi Valeriu Zgonea, Preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare, respectiv trafic de influenţă, solicitând în acelaşi timp luarea în considerare a arestării preventive a acestora.

Plângerea vine în urma faptului că, într-o conferinţă comună de presă ţinută pe data de 13 mai 2016, aceştia au recunoscut public ca şi-au folosit influenţa pentru a promova şi urgenta adoptarea unor legi, susţinute de SUA.

Dată fiind poziţia ocupată de cei doi şi influenţa pe care o au, precum şi gravitatea deosebită a faptelor comise de aceştia, am solicitat DNA să aibă în vedere oportunitatea aplicării dispoziţiilor din Codul de Procedură Penală privind măsura arestului preventiv.", a explicat demersul judecătoarea Florica Roman, pe blogul personal

Magistratul le-a transmis procurorilor DNA că trebuie să aibă în vedere "influenţa pe care cei de mai sus o au asupra instituţiilor publice, inclusiv asupra DNA, influenţă recunoscută chiar de Procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi."

"Lăsarea în libertate a celor doi ar putea crea în societate temerea că justiţia nu funcţionează tocmai într-un caz în care este atacat şi manipulat statul de drept prin una din funcţiile sale esenţiale: legiferarea. În acest sens există o bogată practică judiciară a instanţelor prin care, uniform şi constant, s-a dispus luarea măsurii arestului preventiv faţă de inculpaţi cu motivarea generală şi comună că "lăsarea acestora în libertate ar crea în societate temerea că justiţia este nefuncţională".

Faţă de toate aspectele de mai sus, considerăm că se impune punerea în discuţie a pericolului pentru ordinea publică pe care l-ar reprezenta lăsarea în libertate a celor doi", scrie în plângerea penală judecătoarea.

Florica Roman a explicat că este judecător de peste 20 de ani şi ştie că diplomaţii beneficiază de imunitate deplină, iar parlamentarii au imunitate specială.

"Prin cererea de faţă am dorit să dovedesc cât de uşor se pot construi "compuneri" penale în sezonul denunţurilor, dar a arătat cât de uşor este să vorbeşti despre "egalitate în faţa legii" când te bucuri de imunitate deplină. Oricare altă persoană ar fi fost în poziţia Ambasadorului American Hans Klemm şi recunoştea public ca şi-a folosit influenţa asupra preşedintelui Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea să treacă anumite legi, era automat "săltat" de mascaţi, reţinut şi băgat la tubulatură, la "Beciul Domnesc", a precizat magistratul.

Florica Roman, de la Curtea de Apel din Oradea, a fost ea însăşi trimisă în judecată de DNA pentru că ar fi solicitat bani şi diverse bunuri pentru a interveni pe lângă colegii săi de la Tribunalul Bihor în favoarea unui infractor. Detalii aici

Pentru mai multe detalii despre plângerea penală depusă pe numele ambasadorului SUA şi a lui Valeriu Zgonea intraţi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor