Ambasadorul României la Londra, o viziune roz asupra migraţiei

România are o rată de creştere economică peste Marea Britanie, a declarat miercuri ambasadorul Mihnea Motoc, exprimându-şi speranţa că, la un moment dat, motivele pentru care românii îşi caută un loc de muncă în străinătate vor dispărea.
Ambasadorul României la Londra, Mihnea Motoc, la întâlnirea cu presa, 14.10. 2015 (Epoch Times)
Robert Willy Toperter
15.10.2015

Proaspăt numit şef al diplomaţiei româneşti la Londra, Mihnea Motoc şi-a luat în primire postul afişând, la prima sa întâlnire cu presa, o viziune "roz" asupra realităţii europene şi româneşti.

Astfel, deşi ancheta anuală cu privire la populaţie, efectuată de Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie, arată că România a urcat pentru prima oară pe poziţia a cincea în topul ţărilor de origine a imigranţilor după Polonia, India, Irlanda şi Pakistan, ambasadorul Mihnea Motoc este foarte optimist, opinând că fenomenul migraţiei cetăţenilor din ţările recent aderate la UE înspre cele mai bogate este "relativ epuizat."

Est europenii plecaţi spre vest se integrează în bună măsură, cât despre întors în ţările lor, "în medie vorbim de cam o cincime care ar putea lua în considerare pe termen mediu o eventuală întoarcere. Probabil într-un orizont de zece ani, se va produce acea egalizare de nivel economic.", a explicat, miercuri, Motoc, la întâlnirea cu presa.

"Dacă ne uităm la ratele de creştere economică, România este peste nivelul de creştere al Marii Britanii. Sigur că punctul de pornire e diferit însă la un moment dat se va produce o anumită convergenţă şi vor dispărea motivele pentru care să îţi cauţi un loc de muncă în altă parte, afară de cazul în care este o chestiune de promovare în interiorul unei companii.", a adăugat ambasadorul.

Reamintim, în context, că potrivit datelor Oficiului Naţional de Statistică britanic, numărul românilor aflaţi în UK a urcat de la 108.000 în 2012, la 135.000 în 2013 şi la 175.000 în 2014. De asemenea, instituţia citată mai estimează că numărul românilor şi bulgarilor din Regatul Unit a ajuns în 2014 la 235.000, faţă de 42.000 la 1 ianuarie 2007, când cele două ţări au devenit membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, organizaţia Migration Watch a publicat informaţia potrivit căreia în anul încheiat la sfârşitul lui iunie 2015 cetăţenii români şi bulgari au obţinut 214.000 de numere de asigurare naţională (NIN), care permit munca legală în Regatul Unit precum şi accesul la beneficii sociale, servicii de sănătate şi educaţie, ceea ce reprezintă o creştere cu 150% faţă de anul precedent.

Excelenţa Sa a mai declarat că a primit câteva scrisori extrem de indignate în care se făcea o paralelă între faptul că Marea Britanie primeşte migranţi din România, care nu şi-a exprimat solidaritatea faţă de migranţii din nordul Africii şi Orientul mijlociu, pentru că a votat negativ la Consiliul Justiţiei şi Afaceri Interne din cadrul Uniunii Europene.

Dacă ne uităm la ratele de creştere economică România este peste nivelul de creştere al Marii Britanii. Sigur că punctul de pornire e diferit însă la un moment dat se va produce o anumită convergenţă şi vor dispărea motivele pentru care să îţi cauţi un loc de muncă în altă parte.

"Ce nu se înţelege este că România a votat negativ, împotriva sistemului de cotă obligatorie, nu împotriva ideii de a prelua o parte din povară reprezentată de acei refugiaţi migranţi. Care încă nu ştim exact care sunt statutul lor care se află deja în Uniunea Europeană (…) Am preluat o cotă semnificativă de migranţi, semnificativă inclusiv în raport cu posibilităţile existente şi de faptul că noi nu avem precedente de migraţie şi azil, implicit nici nu avem capacitaţi extrem de dezvoltate şi nici nu suntem sub o presiune. (…) Ne-am angajat deja în următorii doi ani la 1700 de refugiaţi, şi acuma vom aplica, evident decizia este obligatorie.", a declarat Motoc. Reamintim că, ţara noastă ar uma să preia, conform ultimei decizii luate la consliul JAI, un număr de 4.837 de refugiaţi.

Ambasadorul Motoc, care în 2003 a fost şeful delegaţiei României la negocierile pentru aderarea la NATO, a ţinut să clarifice şi discuţiile referitoare la baza militară americană de la Deveselu.

"Este un sistem defensiv, nu este îndreptat împotriva nimănui, nu are niciun fel de valenţă ofensivă. Pericolul balistic nu a dispărut deci motivul pentru a avea o asemenea componentă care alături de cele din Polonia şi Spania va converge spre o integrare într-un sistem NATO de apărare antibalistică. Lucrurile acestea au fost foarte clar explicate şi au fost prezentate atât de noi cât şi de americani în chip extrem de transparent în dialogul bilateral cu Rusia."

Aceste teme au fost abordate în cadrul primei întâlniri a ambasadorului cu presa română din Marea Britanie, eveniment ce a avut loc la Institutul Cultural Român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor