Nicolae Timofti: Dodon să fie mai temperat în relaţiile cu separatiştii şi dorinţa de a federaliza Moldova

Timofti susţine că Moldova şi-a apărat ordinea constituţională în războiul de pe Nistru şi nu are pentru ce să ceară scuze regimului separatist de la Tiraspol. Solicită lui Dodon să abandoneze dogmele partidului care l-au lansat în politică, să fie Preşedintele tuturor şi să nu compromită Constituţia.
Ştefan Sârbu
22.12.2016

alte articole

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. (Mihut Savu / The Epoch Times)
Ştefan Sârbu
22.12.2016

Potrivit unui comunicat de presă, Nicolae Timofti susţine că preşedintele ales, Igor Dodon, surprinde tot mai des opinia publică cu afirmaţii care pot genera revenirea la o stare moral-spirituală deprimantă, dar şi de angoasă în societate. Una din afirmaţiile sfidătoare la adresa combatanţilor războiului de pe Nistru, a familiilor care şi-au pierdut în lupte taţii şi feciorii, dar şi a autorităţilor statului este cea cu referire la scuzele pe care „Chişinăul ar trebui să le ceară Transnistriei”.

„Luările de poziţie ale preşedintelui ales în urma scrutinului din 13 noiembrie a.c. au suficiente subtexte pentru a compromite stabilitatea în ţară şi unitatea naţională. În domeniul politic există subiecte vulnerabile, care nu pot fi tratate categoric şi unilateral, iar dacă cineva o face, ar trebui să-şi asume şi riscul consecinţelor.”

Şeful de stat menţionează că nu a fost vina Moldovei că la 2 martie 1992, când Republica Moldova primea statut de stat membru al ONU, forţele separatiste au atacat posturile de poliţie ale Chişinăului de pe malul estic al Nistrului. În cele patru luni de lupte, care s-au dat pe platourile de la Cocieri, Coşniţa şi Tighina s-a vărsat mult sânge pentru apărarea independenţei naţionale şi a integrităţii teritoriale. „Să ne cerem, astăzi, scuze pentru că nu am cedat, pentru că nu ne-am trădat idealul şi am vrut să ne apărăm regimul constituţional?”

Nicolae Timofti se declară ferm convins că preşedintele Republicii Moldova, indiferent de zona politică de pe care ajunge la principala funcţie în stat, trebuie să susţină tranşant procesul de evacuare a armatei ruse, staţionate nelegal în stânga Nistrului şi să fie mai temperat în relaţiile cu liderii separatişti de la Tiraspol, precum şi în intenţiile de a federaliza Republica Moldova. Este dificil, dar nu imposibil, să fii Preşedintele tuturor cetăţenilor, să ţii cont de doleanţele lor, dar, în acelaşi timp, să nu compromiţi actul normativ şi Constituţia ţării.

„Comunitatea de idei cu forţele progresiste, cu societatea civilă, cu elita intelectuală a unui popor trebuie să fie principiul de guvernare al preşedintelui Republicii Moldova, nu dogmele partidului care l-au lansat în politică. A face politică pentru un partid şi a face politică în numele cetăţenilor unui stat sunt activităţi diferite, iar cea din urmă – care este imperioasă pentru un şef de stat- denotă o maturitate politică, civică şi respect faţă de Patrie”, a concluzionat Timofti.

Menţionăm că recent şi Raluca Răducanu, sociolog şi analist politic de la Bucureşti a menţionat că unele declaraţii ale preşedintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, sunt grave şi nepotrivite funcţiei de şef de stat, de aceea consideră normal ca o persoană care a ajuns într-o funcţie publică importantă să fie monitorizată atent de observatorii externi, societatea civilă din Moldova precum şi de alţi actori politici. Şeful statului este în primul rând garantul suveranităţii şi al integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Igor Dodon însă a făcut declaraţii extrem de grave în ultima perioadă referitoare şi la conflictul transnistrean. L-a felicitat pe noul lider de la Tiraspol pentru câştigarea alegerilor din regiune, în condiţiile în care acele alegeri nu sunt recunoscute de comunitatea internaţională. Mai mult, chiar a anunţat că va efectua o vizită oficială la Tiraspol, iar Preşedintele unui stat nu efectuează vizite oficiale pe teritoriul statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor