Ambasadorul Norvegiei, convocat în Ankara după ce Oslo acordă azil unor ofiţeri turci

În contextul în care Turcia se află într-o dispută diplomatică continuă cu Olanda şi Germania, a venit rândul Norvegiei să atragă nemulţumirea Ankarei după ce a acordat azil politic unor militari turci.
Ambasada norvegiană din Ankara, Turcia.
Ambasada norvegiană din Ankara, Turcia. (Captură Foto)

Ambasadorul norvegian în Turcia a fost convocat la Ministerul de Externe, după ce Norvegia a acordat refugiu unui grup de patru solicitanţi de azil turci acuzaţi de guvernul din Ankara de implicare într-o lovitură de stat eşuată în 2016, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului.

“Este trist şi inacceptabil că o ţară aliată susţine eforturile unor persoane rechemate să se întoarcă în Turcia şi care au profitat de resursele politice, sociale şi economice ale ţării de reşedinţă”, a declarat purtătorul de cuvânt Huseyin Muftuoglu, adăugând că acţiunile ţării sale în această problemă vor continua.

Un grup de ofiţeri turci care s-au refugiat în Norvegia şi au refuzat să se întoarcă acasă după puciul eşuat din iulie 2016 din Turcia, au primit miercuri azil politic.

“Pot confirma că un grup de militari au primit azil politic pe teritoriul norvegian. Este vorba despre ofiţeri staţionaţi în Norvegia care au primit ordin să se întoarcă în Turcia după tentativa de lovitură de stat”, a declarat avocatul Kjell M. Brygfjeld pentru Associated Press.

Autorităţile norvegiene pentru justiţie şi imigrare au refuzat să comenteze.

“[Militarii] se află în Norvegia de câţiva ani”, a declarat Brygfjeld, refuzând să confirme rapoartele media locale care au susţinut că ar fi vorba de cinci cetăţeni turci, şi nu patru.

Ziarul Verdens Gang a declarat că grupul se teme că va fi arestat în Turcia. Unul dintre militari, care nu a fost identificat, a declarat ziarului luna trecută că a fost concediat, că i s-a anulat paşaportul şi că îi este teamă că va fi torturat dacă se întoarce în ţara sa.

De la puciul eşuat, despre care Ankara susţine că a fost orchestrat de clericul exilat în SUA Fethullah Gulen, aproximativ 40.000 de persoane au fost arestate în Turcia şi peste 100.000 au fost concediate sau suspendate din armată, serviciile publice şi sectorul privat, în timp ce alţii au căutat să obţină azil în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe