SUA ia în considerare extinderea intervenţiei militare în Siria
alte articole
Implicarea militară americană în Siria ar putea fi probabil extinsă mai mult sub Administraţia preşedintelui Donald Trump, care doreşte să schimbe planurile privind cantitatea armelor de foc şi un număr mai mare de militari la sol în vederea capturării oraşului sirian nord-estic Raqqa, fortăreaţa grupului jihadist Statul Islamic.
Noua strategie a fost elaborată după discuţiile din cadrul Administraţiei Trump cu privire la suspendarea limitelor stricte impuse de fostul preşedinte Barack Obama în ceea ce priveşte numărul de soldaţi americani aflaţi la sol în Siria, conform Associated Press. Totuşi, Obama a suplimentat prezenţa forţelor militare americane în ţara arabă cu câteva sute de militari.
Noua abordare, susţine Associated Press, ar oferi comandanţilor militari o flexibilitate mai mare în privinţa numărului militarilor şi a cantităţii armelor de foc de care au nevoie.
Oficialii americani au declarat că Pentagonul plănuieşte să trimită în plus un număr de 1.000 de militari în Siria, pe lângă cei 800-900 ai Forţelor Speciale aflaţi deja în ţara arabă.
Damascul etichetează trupele americane care pătrund în Siria fără consimţământul său drept “invadatori”.
Armata SUA a cheltuit până acum peste 11,5 miliarde de dolari în intervenţia sa în Siria – inclusiv pentru pregătirea şi asistarea militanţilor locali şi a mercenarilor străini – cu scopul de a răsturna regimul lui Bashar al-Assad, având ca aliaţi Arabia Saudită, Turcia, Qatar, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Israel.
Washingtonul a declarat că sarcina forţelor americane în Siria este de a recruta şi organiza militanţi anti-guvernamentali care doresc să lupte împotriva teroriştilor din Statul Islamic în nordul Siriei.
Cu tote că trupele americane nu iau parte în prezent la nicio luptă la sol, acestea sunt implicate în diverse moduri, a mai precizat Associated Press.
De exemplu, prezenţa artileriei Marinei americane este relativ recentă şi, cu aproximativ 2 săptămâni în urmă, câteva zeci de militarii ai US Army Rangers au început să acţioneze ca o forţă de “descurajare şi calmare” în suburbiile oraşului Manbij.
Unitatea de elită a US Army Rangers flutură steagul american cu speranţa de a descuraja forţele turce, ruse, siriene şi ale opoziţiei susţinute de SUA, conform raportului.
Armata americană mai insistă că va continua să desfăşoare lovituri aeriene împotriva poziţiilor Statului Islamic de la bazele sale din Turcia, Iordania şi alte zone din regiune.
Începând cu martie 2011, SUA şi aliaţii săi regionali, în special Arabia Saudită, Qatar şi Turcia, au desfăşurat un război prin intermediari împotriva Siriei. Conflictul ce durează de peste 6 ani a provocat moartea a sute de mii de sirieni şi strămutarea în interiorul şi exteriorul ţării a aproximativ jumătate din populaţia de 23 milioane a Siriei.