Germania ameninţă politicienii turci cu o interdicţie asupra apariţiilor publice

Disputa politică dintre Turcia, pe de o parte, şi Germania şi Olanda, pe de alta, continuă să se amplifice. În cel mai recent schimb de ameninţări, Ankara a avertizat că ar putea suspenda acordul cu UE privind migranţii, iar Berlinul a avertizat că ar putea interzice apariţiile publice ale politicienilor turci.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe. (Getty Images)

Germania a ameninţat politicienii turci cu interzicerea apariţiilor publice pe teritoriul ţării. Ameninţarea a fost făcută pe fondul unei crize diplomatice tot mai intense între Turcia şi Europa.

Criza diplomatică a fost declanşată după ce Olanda şi Germania au refuzat să permită mai multor miniştri turci să ţină discursuri în cadrul unor mitinguri politice care urmăreau să sprijine referendumul din Turcia din 16 aprilie pe tema extinderii puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan a răspuns acuzând Germania de practici naziste şi învinuind Olanda pentru Masacrul din 1995 din Srebrenica, Bosnia.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat revistei Der Spiegel că Berlinul va lua “măsurile necesare dacă Ankara nu va respecta legea germană”.

“Cei care încalcă limitele nu pot presupune că îşi pot promova viziunile politice aici”, a declarat Gabriel în remarci publicate sâmbătă.

Vineri, Turcia a ameninţat că va trimite 15.000 de refugiaţi în Uniunea Europeană şi a avertizat că ar putea anula acordul din 2016 încheiat cu Bruxelles-ul în vederea reducerii fluxului de refugiaţi şi imigranţi ce se îndreaptă spre Europa.