Erdogan cere Parlamentului să reintroducă pedeapsa cu moartea
alte articole
Luând cuvântul la un miting memorial privind Primul Război Mondial, desfăşurat sâmbătă în oraşul vestic Canakkale, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că parlamentarii vor răspunde la “cererile” publicului pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.
“Familiile martirilor, eroilor (puciului eşuat din Turcia din 15 iulie 2016) nu trebuie să se îngrijoreze. Eu cred că, după votul în Parlament din 16 aprilie, vom face tot ce este necesar privind cererile voastre de introducere a pedepsei capitale”, a declarat liderul turc.
După votul parlamentarilor, proiectul trebuie să fie semnat de şeful statului pentru a deveni lege. “Când va ajunge la mine [proiectul], îl voi aproba fără nicio ezitare”, a adăugat Erdogan.
Turcii vor vota la referendumul din 16 aprilie o reformă constituţională care ar putea crea o preşedinţie executivă şi ar putea extinde puterile lui Erdogan. Guvernul turc susţine că schimbările vor îmbunătăţi stabilitatea şi vor face ca guvernarea ţării să fie mai eficientă. Dar opozanţii se tem că schimbarea va duce la crearea unei dictaturi.
Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în 2004 ca parte a efortului său lung de câteva decenii de a adera la UE. Oficialii blocului au avertizat în repetate rânduri Ankara că reintroducerea pedepsei va pune capăt tratativelor de aderare. Dar Erdogan a declarat mulţimii de oameni la mitingul de sâmbătă că nu ţine seama de ceea ce crede Europa.
“Ceea ce spun Hans şi George nu este important pentru mine. Ceea ce spune poporul [turc], ceea ce spune legea, acele lucruri sunt importante pentru noi”, a declarat Erdogan, folosind două nume europene răspândite.
Relaţiile diplomatice dintre Turcia şi Europa s-au deteriorat mult în această lună după ce oraşe germane şi olandeze au interzis mai multor miniştri turci să desfăşoare mitinguri de campanie pentru sprijinirea referendumului. Erdogan a răspuns la acea vreme că interdicţiile au o natură “fascistă”.
În plus, Turcia a sugerat că ar putea răspunde cu suspendarea acordului încheiat cu UE anul trecut privind reducerea fluxului de imigranţi către Europa.
Într-un interviu publicat sâmbătă în revista germană Spiegel, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat că Germania ar trebui să evite provocările Turciei.
Gabriel a mai precizat că politicienii turci nu ar trebui să presupună “că ei îşi pot promova viziunea politică” pe teritoriul german.
Ministrul german a adăugat că, din punctul său de vedere, Turcia “se îndepărtează în mod clar, tot mai mult de posibilitatea de a deveni membră a Uniunii Europene.