Bulgaria, pregătită să consolideze graniţa cu Turcia dacă va fi necesar

În faţa ameninţărilor Ankarei că va permite accesul imigranţilor spre Europa, autorităţile din Sofia declară că sunt pregătite să intensifice măsurile de securitate la graniţa cu Turcia.
Oficiali bulgari inspectează graniţa bulgară cu Turcia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.03.2017

Oficialii bulgari susţin că sunt pregătiţi să intensifice patrulele şi să termine de construit un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale cu Turcia pentru prevenirea unui nou aflux de imigranţi.

“Suntem pregătiţi să protejăm frontiera ţării într-o manieră prevăzută în legislaţia noastră”, a declarat pentru AFP ministrul bulgar al Apărării, Stefan Ianev, în timpul unei vizite în oraşul Malko Tarnovo, situat la graniţa sud-estică a Bulgariei cu Turcia.

El a adăugat, totuşi, că situaţia la frontieră este acum calmă, iar încercările de trecere ilegală a acesteia s-au diminuat în ultimele două luni.

Comentariile lui Yanev au avut loc după ce Turcia a ameninţat că va trimite 15.000 de refugiaţi către Uniunea Europeană, în urma unei amplificări a tensiunilor diplomatice cu blocul european.

Bulgaria, care este implicată şi într-o altă dispută diplomatică cu Ankara, ar putea fi nevoită să suporte greul oricărui nou aflux de imigranţi din cauza frontierei sale comune cu Turcia, pe o distanţă de 270 km.

Sofia a criticat Ankara pentru suportul său deschis pentru Dost, un partid care reprezintă cei 200.000 de etnici minoritari turci din Bulgaria, susţinând că este vorba de o “interferenţă directă cu problemele interne bulgare”.

Dost participă la alegerile generale din Bulgaria pentru prima dată.

Între timp, Olanda, Franţa, Austria, Germania şi alte ţări europene au blocat mai mulţi miniştri turci să desfăşoare mitinguri politice pe teritoriile lor înaintea unui referendum, ce va avea loc în Turcia în luna aprilie, prin care se doreşte o extindere semnificativă a puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Multe ţări europene au comunităţi mari de etnici turci care sunt eligibili să voteze în cadrul referendumului.

Disputa diplomatică a forţat Ankara să ameninţe cu suspendarea unui acord încheiat anul trecut cu UE privind reducerea fluxului de imigranţi care doresc să ajungă în Europa.

Ministrul Apărării Ianev a declarat în timpul vizitei sale la frontieră că obiectivul este acela de a “inspecta noile bariere de protecţie şi de a evalua şi actualiza planurile pentru protejarea graniţei”.

Bulgaria a ridicat garduri de sârmă ghimpată pe o distanţă de 200 km pentru a bloca imigranţii sirieni, afgani şi de altă naţionalitate şi a desfăşurat 200 de membri ai forţelor de securitate pentru a patrula frontiera.

Ianev a susţinut că, până la sfârşitul lunii mai, vor fi finalizaţi alţi 24 km de gard de sârmă ghimpată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor