Ambasadorii UE şi agenţii 007 din nou pe drumul Damascului
alte articole
Unul câte unul şi doar pentru un interval scurt de timp, ambasadorii europeni în Siria au călătorit discret spre Damasc, în speranţa de a restabili contacte cu regimul sirian.
"Din luna mai, am început treptat să ne întoarcem: la început cu prudenţă, pentru o zi, apoi două, apoi trei", a declarat sub anonimat un ambasador european în Siria .
"Acum ne ducem o dată sau de două ori pe lună", a adăugat ambasadorul.
Alături de diplomaţi, se întorc în Damasc chiar şi agenţiile de informaţii occidentale, preocupate de infiltrarea jihadistă în rândurile rebelilor, raportează agenţia AGI.
O mare parte a corpului diplomatic de bază din Damasc a părăsit capitala siriană în decembrie anul trecut, în semn de sprijin explicit pentru opoziţie. Dintre ţările UE doar reprezentantul Republicii Cehe, Eva Philippi a rămas în capitală, în ultimele luni ale conflictului. Dar în ultimele luni o serie de emisari europeni, printre care reprezentanţi din Austria, România, Spania, Suedia, Danemarca şi însărcinaţi cu afaceri ai Uniunii Europene, fac excursii regulate la Damasc, iar unii au participat chiar la începutul acestei săptămâni la o conferinţă în care a fost prezent ministrul de Externe adjunct, Faisal Muqdad.
Diplomaţii europeni sunt legaţi de sancţiunile UE care împiedică contactul lor cu cei 179 de membri ai regimului.
"Nu putem intra în contact cu aceşti oameni, dar dacă suntem invitaţi undeva şi unul dintre ei este prezent, nu-i întoarcem spatele, iar dacă ne vorbeşte noi răspundem", a declarat un alt diplomat european. Oricum Faisal Muqdad nu este pe lista celor 179.
"Cred că în primul trimestru al anului 2014 veţi vedea mai multe delegaţii europene înapoi pe drumul spre Damasc", a adăugat acesta.
Şi aceasta deoarece comunitatea internaţională se pregăteşte pentru conferinţa de pace din ianuarie de la Geneva, care ar putea accelera revenirea trimişilor.
Dar nu sunt doar diplomaţii cei care revin în Siria, mult mai discret revin serviciile de informaţii occidentale care au reluat legătura cu omologii lor din Siria şi au testat legăturile vechi. Unii s-au întâlnit chiar cu liderul serviciilor de informaţii siriene, generalul Ali Mamluk, al cărui nume apare pe lista neagră a UE.
"Prezenţa a mai mult de 1.000 de jihadişti din Europa pentru a lupta în Siria este un motiv serios de îngrijorare pentru ţările din care provin", a adăugat un alt diplomat occidental, vorbind tot sub anonimat.
"Iată de ce serviciile de securitate din aceste ţări doresc să reia cooperarea cu Siria, îngheţată timp de aproape doi ani", a continuat acesta.
Foarte interesant în acest sens, aşa cum a declarat diplomatul, este contactul pe care l-a avut Franţa cu Ali Mamluk. Parisul a trimis doi dintre ofiţerii săi să vorbească cu liderului agenţilor 007 sirieni pentru a relua cooperarea cu serviciile secrete franceze.
"Mamluk a fost foarte dur. Suntem gata - a răspuns, dar vrem acest lucru? Răspunsul este nu. Nu atâta timp cât ambasada voastră este închisă".