Ambasada SUA la Chişinău: Încurajăm judecătorii şi procurorii să susţină eforturile guvernului de a reforma justiţia

Ambasada SUA la Chişinău (facebook.com/ambasada sua)
Ştefan Sârbu
01.10.2019

Ambasada SUA la Chişinău se declară îngrijorată de anunţurile conform cărora decizia Adunării generale extraordinare a judecătorilor de a revoca mandatele colegilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a respectat procedura legală şi ar fi avut scopul blocării reformelor necesare – inclusiv verificarea independentă a judecătorilor şi procurorilor, sau de protejare de urmărire penală a magistraţilor acuzaţi de corupţie.

„Statele Unite continuă să monitorizeze îndeaproape eforturile de reformare şi consolidare a sistemului justiţiei din Republica Moldova susţinând reformele guvernului în domeniul combaterii corupţiei şi pe acelea din sectorul justiţiei.

Cetăţenii Republicii Moldova merită un sistem al justiţiei care să tragă la răspundere toate persoanele – inclusiv cele din cadrul sistemului – pentru orice acte criminale sau de corupţie”, se arată într-o declaraţie a ambasadei SUA publicată pe pagina sa de Facebook.

Totodată, diplomaţii SUA la Chişinău încurajează judecătorii şi procurorii din R. Moldova să respecte principiile statului de drept, să faciliteze o mai mare transparenţă în cadrul sistemului, şi să susţină eforturile care îi vor responsabiliza pe judecători, procurori şi oficiali pentru acţiunile lor. „Asemenea măsuri vor spori încrederea publicului într-un sistem de justiţie care lucrează în folosul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.”

Membrii CSM din rândul judecătorilor au depus luni, 30 septembrie, o contestaţie, prin care cer anularea hotărârii Adunării generale a judecătorilor din 27 septembrie prin care le-au fost revocate mandatele, argumentând că aceasta a fost luată cu încălcarea mai multor prevederi legale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor