Maia Sandu: Augustin Lazăr va face parte din echipa de consiliere pentru promovarea reformei justiţiei în R. Moldova

Augustin Lazar
Augustin Lazar (Florin Chirila/Epoch Times)

După o întrevedere cu fostul Procuror General al României Augustin Lazăr, premierul Maia Sandu a anunţat că „marele promotor al independenţei sistemului judiciar şi al consolidării statului de drept” din ţara vecină şi-a exprimat disponibilitatea de a face parte din echipa de consiliere pentru promovarea reformei justiţiei în Republica Moldova.

„Am discutat despre planurile noastre privind reformarea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Domnia sa a împărtăşit mai multe aspecte din propria experienţă în calitate de şef al Ministerului Public, dar a şi apreciat pozitiv iniţiativele noastre de reformare a organelor procuraturii”, a scris prim-ministrul pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu a ţinut să sublinieze că schimbările reale pot fi posibile doar cu sprijinul unor oameni integri, care dau dovadă de fermitate şi curaj în lupta cu spălarea banilor şi corupţia mare. „De un astfel de procuror avem nevoie în Republica Moldova şi sperăm să ne putem baza şi pe experienţa şi profesionalismul unor oameni ca Augustin Lazăr”, susţine premierul.

Noua reformă a justiţiei anunţată miercuri de ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, prevede majorarea numărului de membri în CSM şi CSP şi reducerea competenţelor pentru Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) şi Procuratura Anticorupţie care ar urma să se ocupe doar de „corupţia mare şi cea politică”.