Ambasada României la Phenian îşi continuă activitatea, în ciuda avertismentelor autorităţilor coreene

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat că activitatea ambasadei României la Phenian continuă, relevă un comunicat de presă făcut public duminică.
Soldat nord coreean tinand sub observatie zona Panmunjom. Coreea de Nord a confirmat in 14 aprilie că are in custodie un cetăţean american pentru acuzatii ce nu pot fi divulgate. (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
08.04.2013

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat că activitatea ambasadei României la Phenian continuă, relevă un comunicat de presă făcut public duminică.

Evoluţiile diplomatice din Peninsula Coreeană sunt atent monitorizate, la fel ca şi securitatea misiunii diplomatice române, precizează MAE.

"În contextul actual, activitatea misiunii noastre diplomatice continuă", a informat MAE, conform Agerpres.

Reprezentanţii MAE afirmă că se află în permanent contact cu partenerii din UE care au reprezentare diplomatică la Phenian, în vederea menţinerii unor linii de conduită comune.

"În prezent, în Ambasada de la Phenian se află 12 persoane, diplomaţi, personal auxiliar şi familiile acestora. Cu excepţia personalului ambasadei, în Coreea de Nord nu există alţi cetăţeni români", mai informează MAE.

Coreea de Nord avertizează ambasadele să evacueze, diplomaţii rămân pe loc

Ministerul Afacerilor Externe din Coreea de Nord a avertizat vineri, 5 aprilie, toate ambasadele străine din Phenian că ar trebui să-şi evacueze personalul până la data de 10 aprilie, însă diplomaţii străini au decis să rămână în Phenian pentru moment.

Biroul pentru Afaceri Externe şi Commonwealth al Regatului Unit (UK) a lansat o declaraţie în urma avertizării: "Ne consultăm cu partenerii noştri internaţionali cu privire la aceste evoluţii. Nicio decizie nu a fost luată şi nu avem planuri imediate de a ne retrage ambasada."

Statele Unite nu au o misiune diplomatică în Coreea de Nord; majoritatea americanilor din ţară sunt acolo ca parte a unor organizaţii nonguvernamentale şi se află sub protecţia ambasadei suedeze.

Anunţ

Într-un rezumat de presă din 5 aprilie, purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Victoria Nuland, a declarat:

"Am păstrat legătura cu suedezii, puterea care ne protejează în RPDC [Republica Populară Democrată Coreeană], pentru că dacă au de gând să-şi schimbe statutul, noi trebuie să informăm cetăţenii americani şi RPDC. În acest moment nu avem niciun motiv să credem că ei vor face modificări", în conformitate cu o transcriere de pe site-ul departamentului.

Germania a ales să îşi menţină diplomaţii acolo pentru moment, a raportat publicaţia în limba engleză din Germania, The Local.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat pentru Associated Press (AP): "Această propunere a fost trimisă tuturor ambasadelor din Phenian. ... Încercăm acum să clarificăm situaţia. Am întrebat vecinii noştri din Coreea de Nord câteva aspecte ce trebuie clarificate în această situaţie."

Lavrov a întrebat cât este de serios avertismentul - este un ordin puternic de a pleca sau pur si simplu o propunere?

Ambasada SUA din Coreea de Sud a spus că americanii de acolo nu au "nicio informaţie specifică care să sugereze o ameninţare iminentă pentru cetăţenii americani sau edificiile" din regiune, a declarat Nuland.

"Am discutat despre asta toată săptămâna", a afirmat Nuland. "Dacă aceasta este doar o serie de declaraţii retorice belicoase, întrebarea este: în ce scop?"

Biroul pentru Afaceri Externe şi Commonwealth al Marii Britanii a precizat: "Noi condamnăm acest comportament şi îndemnăm guvernul nord-coreean să lucreze constructiv cu comunitatea internaţională, inclusiv în legătură cu prezenţa ambasadelor străine."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor