Coreea de Nord ar putea reporni reactorul Yonbgyon în minim şase luni, afirmă specialiştii

(photos.com)

Coreea de Nord ar putea reporni reactorul dezafectat Yongbyon în minim şase luni şi abia peste câţiva ani ar putea reîncepe producţia de material atomic, spun specialiştii citaţi de Reuters.

Phenian a anunţat marţi că va repune în funcţiune reactorul Yongbyon, care are o putere de 5MW şi este dotat cu capacitatea de a produce plutoniu pentru bombe atomice.

Mai mulţi experţi nucleari familiarizaţi cu programul Phenianului au spus că probabil va dura şase luni până când reactorul va fi deplin funcţional, în cazul în care nu a suferit stricăciuni majore.

Siegfried Hecker, cercetător la Universitatea Stanford, ar putea fi ultimul occidental care a vizitat complexul nuclear Yongbyon. El spune că reactorul este în standby din iulie 2007.

”Dacă repornesc reactorul, ceea ce estimez că le va lua cel puţin şase luni, pot produce cam şase kilograme de plutoniu (echivalentul unei bombe) pe an”, a explicat Hecker şi a adăugat că îi va lua Coreei încă trei-patru ani ca să obţină încă 12 kilograme de plutoniu, care să ajungă pentru încă două bombe.

Conform unor imagini preluate prin satelit de site-ul 38North, în jurul complexului nuclear s-au desfăşurat noi activităţi de construcţii de la sfârşitul lunii februarie până la începutul lui martie.

Decizia de a reporni reactorul a fost ultimul capitol dintr-o criză care a izbucnit după ce Phenianul a fost sancţionat de ONU pentru realizarea unui test nuclear în februarie. Ulterior, Statele Unite şi Coreea de Sud au organizat exerciţii militare în spaţiul aerian al Seulului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe