Escaladă a ameninţărilor sau simplă retorică a Phenianului? (El Pais)

Ruperea armistiţiului războiului din Coreea (1950-1953); ameninţarea cu atacuri nucleare şi rachete; întreruperea liniilor de comunicaţie cu Seul; stare de război; punerea în funcţiune a instalaţiilor nucleare. Succesiunea de acţiuni, represalii şi declaraţii războinice făcute în ultimele săptămâni aproape zilnic de Phenian ca răspuns la sancţiunile ONU pentru testul său nuclear din februarie şi la manevrele militare comune sud-coreene-americane pare să nu aibă limite, consemnează miercuri ziarul El Pais.

De ce acest crescendo al retoricii şi al ameninţărilor? Până unde va merge Phenianul? Negocierile pentru desfiinţarea programului nuclear nord-coreean sunt suspendate din 2009, iar Coreea de Nord nu pare interesată de reluarea lor. Experţii cred că regimul nord-coreean încearcă să menţină tensiunea şi criza cât mai vie în peninsula coreeană pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale înaintea unor viitoare negocieri cu SUA. Phenianul vrea totodată să testeze din ce 'aluat' este făcută noua preşedintă a Coreii de Sud, Park Geung-hye şi să întărească loialitatea poporului nord-coreean faţă de tânărul lider, Kim Jong-un, care se poate înconjura cu o aură militară ce îi lipseşte din cauza tinereţii şi lipsei sale de experienţă.

Anul acesta este important pentru peninsula coreeană, care la 27 iulie aniversează 60 de ani de la armistiţiul care a pus capăt războiului Coreii (1950-1953), prilej cu care - potrivit experţilor de la Institutul Coreean pentru Unificare Naţională - Phenianul va încerca să schimbe acest armistiţiu cu un tratat de pace. De unde şi încercarea Nordului de a forţa maşinăria pentru a normaliza relaţiile cu SUA, care în lipsa de angajament al Nordului de a pune capăt programului său de armament nuclear, a adoptat o politică de afişare a muşchilor şi de aşteptare.

Sud-coreenii sunt familiarizaţi cu provocările vecinului, dar nivelul retoricii agresive din ultimele săptămâni a suscitat preocupare. Atât Washingtonul cât şi Seulul au asigurat că iau 'foarte în serios' ameninţările şi sunt în alertă în cazul unui posibil atac, dar au ţinut să precizeze că nu au remarcat mobilizări militare sau o repoziţionare a forţelor Nordului. Experţii consideră puţin probabil ca Phenianul să se angajeze într-un conflict la scară mare care ar fi sinucigaş pentru regim, dar se tem că pot izbucni incidente.

Discursul lui Kim Jong-un, pronunţat duminică la reuniunea Comitetului Central al Partidului Muncitorilor şi care a fost difuzat marţi de agenţia oficială KCNA, pare să îndepărteze posibilitatea unei confruntări directe cu SUA. 'Forţa noastră nucleară este un element de descurajare fiabil şi o garanţie pentru a ne proteja suveranitatea', a spus Kim. 'Pacea, prosperitatea şi fericirea oamenilor pot exista pe baza unei forţe nucleare puternice'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe