Coreea de Nord s-ar pregăti de testarea, în premieră, a rachetei balistice Musudan

(COLIN SUMMERS/AFP/Getty Images)

După mai bine de două luni de ameninţări verbale, Coreea de Nord şi-a accentuat ameninţarea balistică prin acţiuni în teren, generând preocupări grave la Seul şi Washington. SUA au decis să desfăşoare o baterie antirachetă THAAD la baza militară din Guam, în Pacific, desemnată ca ţintă de regimul nord-coreean, scrie Le Point.

În acest joc de poker, iniţiat la sfârşitul lunii ianuarie, strategii americani nu sunt siguri că ameninţările făcute de tânărul dictator de la Phenian sunt doar retorică pură.

Serviciile de informaţii sud-coreene au detectat în ultimele ore pregătiri pentru un tir de-a lungul coastei de est. Phenianul se pregăteşte să testeze în premieră racheta sa Musudan, estimată cu o rază de acţiune de 3.000-4.000 de kilometri, şi care teoretic este capabilă să atingă baza americană din inima Oceanului Pacific.

Acest dispozitiv misterios, arătat pentru prima oară la o paradă militară în octombrie 2010 la Phenian, ar putea schimba datele strategice prin plasarea teritoriului american sub ameninţarea directă a regimului nord-coreean, unul din cele mai închise din lume.

Dacă experţii estimează că racheta Taepodong-2 (cu rază lungă de acţiune) nu este încă în măsură să lovească direct teritoriul continental american, în pofida lansării cu succes a rachetei Unha la 3 decembrie trecut, ei rămân în expectativă în ceea ce priveşte această nouă armă.

Chuck Hagel, ministrul american al apărării, ia în serios ameninţarea nord-coreeană şi a decis să desfăşoare sistemul THAAD echipat cu un radar X, capabil să detecteze traiectoria unei rachete balistice pentru a-i proteja pe cei 6.000 de soldaţi americani de la baza din Guam. În plus, două distrugătoare americane, echipate cu sisteme antirachetă Aegis, patrulează în largul Peninsulei Coreea pentru a detecta şi a neutraliza o eventuală rachetă balistică.

Lansarea rachetei Musudan ar putea coincide cu cea de-a 101 aniversare de la naşterea lui Kim Il-sung, fondatorul dinastiei conducătoare de la Phenian, la 15 aprilie, într-o încercare a nepotului său de a-şi consolida puterea graţie acestei crize internaţionale. Acest tir cu rachetă ar putea permite propagandei comuniste din nordul Peninsulei Coreea să marcheze un punct pe plan intern şi să pună în dificultate prima putere a planetei (SUA), întrucât utilizarea tehnologiei balistice este interzisă Phenianului prin multiple rezoluţii ale ONU, votate contra acestei ţări din 2009.

Mai ales că un simplu test cu rachetă impune o adevărată dilemă în faţa strategilor Pentagonului, fiind totodată şi un test al capacităţii de apărare antirachetă americane. Dacă o rachetă Musudan s-ar apropia de Guam, administraţia lui Barack Obama ar trebui să ia delicata decizie de a abate proiectilul, cu riscul escaladării tensiunilor în continuare. În cazul în care racheta va fi lăsată să survoleze insula, aceasta va oferi o victorie simbolică regimului de la Phenian.

Există temeri la Washington că o tentativă de interceptare ar putea scoate la iveală limitele acestei noi tehnologii lăudate de Pentagon, dar a cărei eficacitate rămâne discutabilă. Această variantă ar oferi o ieşire victorioasă din criză tânărului dictator de la Phenian, comentează publicaţia menţionată.

Experţii occidentali estimează că regimul nu este în măsură să miniaturizeze o armă nucleară pentru a o dota cu rachetă. Totuşi, ajustările strategice ale Pentagonului demonstrează că gesticulaţia spectaculoasă a lui Kim Jong-Un, puse în scenă cu mare artă de propaganda comunistă, ar putea ascunde o ameninţare reală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe