Coreea de Nord: ”un război ar putea avea loc încă de astăzi”

Coreea de Nord nu va renunţa niciodată la armele nucleare
Coreea de Nord nu va renunţa niciodată la armele nucleare (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)

Armata nord-coreeană a anunţat joi că a primit aprobarea finală pentru a declanşa operaţiuni militare împotriva Statelor Unite, inclusiv eventuale lovituri nucleare.

“Operaţiunea nemiloasă a forţelor armate revoluţionare (nord-coreene) în acest sens a fost definitiv examinată şi ratificată”, afirmă armata într-un comunicat. “Momentul exploziei se apropie repede”, se adaugă în comunicat, care oferă asigurări că un război ar putea avea loc în Peninsula Coreea încă de “astăzi” (joi) sau “mâine” (vineri).

Armata nord-coreeană apreciază că responsabilitatea actualei crize “revine în întregime” Statelor Unite, care fac “în prezent” manevre militare comune cu Coreea de Sud, folosind bombardiere americane de tip B-52, capabile să transporte bombe nucleare, precum şi bombardiere “invizibile” de tip B-2. “Întreaga peninsulă coreeană nu a mai fost expusă ca acum unui asemenea pericol de război nuclear”, se mai arată în comunicat.

Coreea de Nord şi-a plasat armata în stare de luptă marţi şi a cerut unităţilor sale speciale “strategice” să se pregătească pentru eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Hawaii şi Insulelor Guam. Hawaii şi Guam sunt considerate în afara razei de acţiune a rachetelor cu rază medie create de către Coreea de Nord, care ar putea atinge, în schimb, baze americane din Japonia şi Coreea de Sud.

În pofida unei lansări cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune la 12 decembrie, considerată de Seul şi aliaţii săi o rachetă balistică, unii experţi consideră că Phenianul este departe de a stăpâni tehnica necesară efectuării unor tiruri cu rachete intercontinentale capabile să lovească Statele Unite.

Casa Albă a cerut miercuri Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările, după ce statul stalinist şi-a intensificat retorica belicoasă. “Am văzut astăzi o nouă declaraţie a Coreei de Nord, care face încă o dată o ameninţare neconstructivă”, a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliul Naţional american de Securitate. “Coreea de Nord ar trebui să îşi oprească ameninţările provocatoare şi să se conformeze mai degrabă obligaţiilor sale internaţionale”, a continuat Hayden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe