Alunecări de teren iminente în Bacău, Greenpeace solicită intervenţia autorităţilor

Greenpeace România atrage atenţia Regiei Naţionale Romsilva şi Ministerului Apelor şi Pădurilor asupra unui caz de exploatare forestieră din judeţul Bacău, care poate duce la alunecări de teren.
Stop defrişărilor.
Stop defrişărilor. (Greenpeace)

Un număr de 475 de arbori (1.005 metri cubi de lemn) vor fi tăiaţi din zona aflată în apropierea unor gospodării din Asău, judetul Bacău. Pe un versant cu panta între 30 si 50 de grade deja au fost extraşi mai mulţi arbori, ceea ce poate duce la alunecări de teren, reiese dintr-un comunicat remis de Greenpeace redacţiei Epoch Times.

Zona are deja un istoric de probleme cauzate de inundaţii şi alunecări de teren, nefiind prima dată când au fost semnalate astfel de dezastre.

“Uliţa Purcăreni din Asău are deja un istoric de probleme cu inundaţii şi aluviuni aduse de pe versantul cu pantă ridicată şi procese erozionale active, probleme pe care Greenpeace le-a semnalat în zonă anul trecut. Tăierea arborilor de pe versantul de la marginea satului poate doar să agraveze problemele şi să adauge riscul unor alunecări de teren”, potrivit comunicatului.

Tăierile ilegale de arbori şi ploile abundente din vara anului 2016 au determinat o alunecare de teren care a dus la evacuarea unui numar de 12 gospodării supuse riscului.

„Subliniem faptul că în data de 11 iunie 2016, în urma unor precipitaţii abundente, a avut loc o alunecare de teren pe partea cealaltă a Trotuşului. Alunecarea s-a produs pe o lungime estimată la 2,5 km şi o lăţime ce variază între 10 şi 40 de metri. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Comăneşti a dispus în data de 13 iunie 2016 evacuarea populaţiei din cele 12 gospodării supuse riscului, alunecarea fiind activă iar frontul său (temporar stabilizat) aflându-se la circa 100-150 de metri de case, respectiv la circa 350 de metri de drumul naţional 12A.

În zonă, pădurea matură a fost tăiată. Arborii maturi care au susţinut în trecut stabilitatea solului şi au modelat circuitul normal al apei au fost extraşi aproape în totalitate. Pădurea s-a refăcut natural, însă arborii tineri sunt încă mici, cu diametre între 2 şi 10 cm şi nu pot face faţă. Considerăm că lipsa vegetaţiei forestiere mature, acumularea apei în sol şi panta de peste 35 de grade în zona superioară a alunecării, în mod cumulat au determinat alunecarea de teren. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a confirmat în septembrie 2016 că principala cauză a alunecării de teren a reprezentat-o tăierea ilegală de arbori”, potrivit Greenpeace.

Greenpeace a adresat o scrisoare către Romsilva prin care îi solicită să oprească tăierea copacilor din apropierea gospodăriilor şi pădurile de la marginea satelor şi să fie trecute într-o categorie funcţională de protecţie „pentru a menţine stabilitatea versantului şi a limita pericolul de inundaţii şi alunecări de teren.”