Alegeri europarlamentare: Partidele îşi calculează locurile şi aleg candidaţii
alte articole
Listele de candidaţi pentru alegerile europarlamentare din 25 mai captează în această perioadă atenţia partidelor. Pe lângă actualii europarlamentari sunt vehiculate posibile candidaturi ale unor politicieni precum Geoană, Baconschi şi Mircea Diaconu.
PSD şi PNL s-au hotărât să candideze pe liste separate la alegerile europarlamentare şi nu pe o listă comună a USL. PDL şi UDMR vor avea de asemenea liste proprii. Pentru locuri în Parlamentul European vor candida şi Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu, precum şi Partidul Mişcarea Populară, a cărui înscriere în Registrul partidelor urmează să se finalizeze. Este probabil ca PC şi UNPR să meargă pe lista PSD. Totodată, PPDD, în frunte cu Dan Diaconescu, va intra în competiţie la europarlamentare, precum şi candidatul independent Remus Cernea.
România va avea 32 de mandate de cinci ani, faţă de 33 câte are în prezent.
În actuala legislatură, PSD, în alianţă cu PC are 12 mandate, (după excluderea lui Adrian Severin) având 11 europarlamentari.
PSD speră ca la alegerile din mai să obţină în plus 2-3 locuri eligibile faţă de cele 11 pe care le are acum.
PSD şi PNL vor candida pe liste separate, având un program comun, cu aceleaşi obiective europene pentru România, conform declaraţiilor liderilor celor două formaţiuni.
UNPR a căzut de acord cu social-democraţii că vor merge la europarlamentare împreună, cel mai probabil având un loc pe listă. PSD a discutat şi cu PC pentru a merge pe liste comune la europarlamentare, însă conservatorii nu s-au decis încă. Alianţele social-democraţilor PSD la europarlamentare şi numărul de locuri care vor fi atribuite partenerilor de alianţă se vor decide la reuniunea Comitetului Executiv Naţional din 31 ianuarie.
Şeful campaniei electorale a PSD pentru Parlamentul European este Liviu Dragnea.
Până în prezent, niciun europarlamentar PSD nu şi-a anunţat intenţia de a nu mai candida.
La europarlamentarele din mai, lista candidaţilor PSD ar putea fi deschisă de fostul preşedinte al partidului, Mircea Geoană, care, potrivit unor surse, ar putea avea în vedere o candidatură la PE.
Liberalii îşi propun şi ei să obţină mai multe mandate în această legislatură şi anume opt faţă de cele cinci deţinute în prezent.
Potrivit unor surse din PNL, între cei cu şanse pentru a ocupa o poziţie eligibilă se află vicepreşedintele PNL Mircea Diaconu.
"M-am odihnit destul", a replicat Diaconu ulterior, întrebat dacă se gândeşte la o astfel de variantă.
Claudia Benchescu, preşedintele CSL din PNL, ar putea deveni candidat la europarlamentare, ea fiind sprijinită de organizaţia de tineret a PNL. Este posibil ca din partea PNL Iaşi să existe o propunere pentru o poziţie eligibilă pe lista pentru europarlamentare. Ar putea concura liderul filialei Relu Fenechiu, Varujan Vosganian sau Tudor Chiuariu. Printre numele vehiculate a fost şi cel al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, dar acesta nu ar dori să candideze.
PDL are în actualul legislativ european 11 mandate, printre care figurează Elena Băsescu, Cristian Preda, Theodor Stolojan (şeful delegaţiei PDL) şi Monica Macovei.
Democrat-liberalii speră ca la alegerile din mai să obţină 8-9 locuri în PE.
Pe lista PDL pentru reînnoirea mandatului de europarlamentar se vor afla Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu. Este posibil ca, pe această listă, să se afle şi Rareş Niculescu şi Oana Antonescu.
Totodată, prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu, vicepreşedinte PPE, şi-a exprimat intenţia de a candida la Parlamentul European în acest an.
Elena Băsescu nu şi-a exprimat până acum public intenţia de a candida pentru un nou mandat. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a fost întrebat în conferinţe de presă dacă Elena Băsescu va candida pe listele partidului la europarlamentare, el afirmând că nu există o cerere în acest sens din partea acesteia.
De fapt, Elena Băsescu nu a candidat nici în 2009 pe lista PDL, ea câştigând mandatul ca independent, fiind susţinută însă de democrat-liberali.
Conform unor surse politice, fiica preşedintelui Traian Băsescu ar dori să-şi reînnoiască mandatul în legislativul european, de această dată urmând să fie susţinută cel mai probabil de PMP.
Europarlamentarul Cristian Preda ar putea candida pentru un nou mandat în PE. El a fost suspendat însă în iulie 2013 din PDL ca urmare a criticilor repetate pe care le-a adus conducerii partidului, iar în octombrie a spus "adio" PDL. Cristian Preda nu a precizat dacă va mai candida la europarlamentare, ci doar că va participa la "un proiect comun" cu FC şi PMP. De curând, Preda a afirmat că doreşte "o listă Traian Băsescu" la europarlamentare.
În mod sigur FC şi PMP vor avea candidaţi la europarlamentare, însă nu s-au decis încă dacă acest lucru se va face pe liste comune sau separate. Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a precizat că un candidat sigur va fi fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi.
Anul trecut, liderul FC, Mihai Răzvan Ungureanu, a afirmat că ar putea deschide chiar el lista partidului la alegerile europene, urmând ca ulterior să se retragă din PE.
UDMR are în această legislatură trei europarlamentari: Laszlo Tokes, Csaba Sogor şi Iuliu Winkler. Până în prezent nu şi-au anunţat candidaţii, însă este posibil să îi susţină pe Csaba Sogor şi Iuliu Winkler.
Fostul episcop Laszlo Tokes nu mai este susţinut de UDMR. Totuşi, el este decis să candideze pentru un nou mandat din partea unei formaţiuni din România, ca independent, sau susţinut de Fidesz din Ungaria.
La europarlamentare s-au mai anunţat deja candidaturi precum cele ale lui Dan Diaconescu sau Remus Cernea, iar numărul candidaţilor se va mări odată cu apropierea termenului de depunere a dosarelor de candidatură, cu 60 de zile înainte de data alegerilor.