Alo? La telefon este Xi / Cum ar trebui Zelenski să abordeze discuţia cu şeful Partidului Comunist Chinez

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (president.gov.ua)

Două dintre cele mai tensionate conversaţii din această săptămână îl au ca protagonist pe liderul comunist chinez Xi Jinping. Pe de o parte, în timpul unei vizite efectuate la Moscova, el a discutat cu omologul său Vladimir Putin. Iar în cadrul unei videoconferinţe sau a unei convorbiri telefonice despre care se crede că va avea loc în câteva zile, Xi Jinping va discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În ceea ce priveşte tonul, această a doua conversaţie va fi cu siguranţă stilată şi ciudată. În ceea ce priveşte substanţa, este puţin probabil să realizeze multe, dacă nu chiar nimic. Şi totuşi, nuanţele ar avea consecinţe - atât pentru războiul de autoapărare al Ucrainei, cât şi pentru diplomaţia globală şi ordinea mondială, potrivit unei analize Bloomberg.

Cum ar trebui Zelenski să abordeze apelul?

Ales pentru un al treilea mandat - fără precedent în istoria Chinei - în funcţia de lider al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping încearcă să facă patru lucruri. În primul rând, el vrea să riposteze la nivel global împotriva SUA, pe care o acuză că încearcă să împiedice ascensiunea Chinei. În al doilea rând, el vrea să pozeze - cu un ochi atent la publicul din "Sudul global" - ca pacificator global şi un broker onest. În al treilea rând, el urmăreşte să împiedice escaladarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei până la un conflict nuclear. Şi, în cele din urmă, vrea să consacre propria sa interpretare a suveranităţii ca principiu călăuzitor al politicii globale, având în vedere Taiwanul.

În ceea ce priveşte primul obiectiv, Xi încă îl consideră pe Putin ca pe un lider util, care trebuie împiedicat să eşueze categoric în Ucraina. De aici şi efectuarea unei vizite şi aluziile la sprijinul militar.

Pentru cel de-al doilea obiectiv - pozând în pacificator - Beijingul a publicat luna trecută un "Concept al Iniţiativei de Securitate Globală", urmat de 12 pubcte pentru "Soluţionarea politică a crizei din Ucraina". De asemenea, Xi a obţinut recent o oarecare credibilitate diplomatică atunci când China a mediat o detensionare într-un conflict fără legătură, cel dintre Iran şi Arabia Saudită.

Al treilea obiectiv al lui Xi - prevenirea celui de-al treilea război mondial sau a escaladării nucleare - este împărtăşit de SUA şi de partenerii săi. Aici Xi, cu influenţa lui asupra lui Putin, poate juca un rol util.

La cel de-al patrulea obiectiv - definirea suveranităţii şi integrităţii - lucrurile se complică. Xi vrea ca lumea să stipuleze cine este şi cine nu este suveran. Iar el plasează Taiwanul în cea de-a doua categorie. În mod formal, Beijingul şi Taipei sunt de acord că există o singură Chină, fiind în dezacord "doar" în privinţa numelui oficial şi a guvernului său. Chiar şi SUA respectă "politica unei singure Chine". Aşadar, ori de câte ori Xi subliniază cuvintele "suveranitate" sau "integritate teritorială", el aruncă o privire către Washington şi telegrafiază: "Nu vă băgaţi în treburile noastre, în provincia noastră Taiwan".

Prin urmare, acelaşi respect pentru integritatea teritorială ar trebui să îl facă pe Xi să condamne invazia lui Putin şi să fie de partea Ucrainei. Ţara este independentă şi suverană din 1991 şi (spre deosebire de Taiwan) este membră a Naţiunilor Unite. Pe hârtie, Rusia recunoaşte şi ea Ucraina. În 1994, Moscova chiar a dat asigurări Kievului cu privire la integritatea şi securitatea sa, în schimbul renunţării de către ucraineni la focoasele nucleare din epoca sovietică.

Dar China nu a denunţat atacul lui Putin. Această omisiune îl expune pe Xi ca fiind mai degrabă un ipocrit decât un broker onest. După ce a muşamalizat primul punct al propriului său plan de pace - integritatea teritorială - nu are nicio credibilitate în a insista asupra celorlalte, de la "încetarea ostilităţilor" la "reluarea discuţiilor de pace".

Într-un articol dintr-un ziar chinezesc înaintea vizitei lui Xi, Putin a semnalat că pentru a începe discuţiile, Ucraina ar trebui să accepte anexările ilegale a teritoriilor ucrainene de către Rusia. Dacă Xi îl ademeneşte pe Zelenski la negocieri pe această bază, este clar că liderul chinez nu crede deloc în suveranitate. A discuta ar însemna să capituleze în faţa agresiunii.

Deci, cum ar trebui să răspundă Zelenski la telefon? Are ceva experienţă cu superputeri. În 2019, a discutat telefonic cu fostul preşedinte american Donald Trump, care i-a cerut lui Zelenski ("Vreau totuşi să ne faci o favoare...") să îl investigheze pe Joe Biden, adversarul lui Trump la acea vreme şi, în cele din urmă, succesorul său la Casa Albă. Cumva, Zelenski a reuşit să rămână diplomat fără să cedeze.

Zelenski va avea nevoie de acest aplomb din nou cu Xi. Simpla respingere a propunerilor chinezeşti nu este o opţiune, deoarece Kievul duce nu doar un război fizic, ci şi un concurs de naraţiuni pentru a câştiga sprijin moral, economic şi militar în întreaga lume. Şi, de la Sudul global la simpatizanţii lui Putin din Occident, prea mulţi oameni cu influenţă ar fi gata să-i ofere lui Putin o victorie propagandistică.

Conform Bloomberg, Zelenski ar trebui, în schimb, să recunoască faptul că Xi urmăreşte de fapt nişte scurte declaraţii care să îl facă să arate bine. Aşa că preşedintele ucrainean ar trebui să îi ofere câteva, dar să se concentreze pe punctul unu din propriul plan de pace al lui Xi.

În timpul convorbirii, Zelenski ar trebui să insiste asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării sale ca bază a tuturor discuţiilor ulterioare şi să-l determine pe omologul său chinez să dea din cap aprobator.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe