Alimente interzise în tratamentul cu antibiotice

Antibiotice
Antibiotice (Facebook)

Tratamentul cu antibiotice necesită o grijă deosebită în ceea ce priveşte consumul de alimente şi este bine să ţinem seama de câteva aspecte, printre care şi cel al alimentelor recomandate a nu se consuma în cazul administrării antibioticelor. Este de menţionat că substanţele găsite în unele alimente sau în unele băuturi pot modifica ph-ul la nivel gastrointestinal, ceea ce ar putea influenţa gradul de absorbţie al antibioticelor.

De obicei cel mai scurt tratament cu antibiotice durează cel puţin 3 zile, dar în afecţiunile acute şi subacute tratamentul durează de obicei de la 5 la 10 zile. Astfel, în funcţie de tipul de antibiotic administrat, este preferabil să avem grijă ce mâncăm şi ce bem, deoarece eficienţa acestor medicamente ar putea fi anulată, redusă sau potenţată. Mai mult decât atât, asocierea antibioticelor cu anumite alimente poate declanşa o serie de efecte adverse atât la nivel digestiv, cât şi la nivel cerebral.

Alimente interzise în tratamentul cu antibiotice - Grepfrut

Este recomandabil ca grepfrutul să nu fie consumat de persoanele care urmează un tratament medicamentos, el interacţionând cu peste 200 de medicamente, printre care şi cu antibioticele, avertizează unii specialişti. De aceea, se recomandă ca acest fruct să fie evitat în orice tip de tratament medicamentos.

Alimente interzise în tratamentul cu antibiotice - Laptele şi produsele lactate (iaurt, brânză)

Unii specialişti recomandă ca laptele şi produsele lactate să nu fie consumate când se administrează antibiotice (în special tetraciclinele), deoarece ionii de calciu, magneziul şi fierul (aluminiu) conţinute în lapte poate împiedica absorbţia tetraciclinelor din tractul digestiv. Suplimentele alimentare cu fier şi medicamentele antiacide ar putea bloca, de asemenea, absorbţia tetraciclinelor dacă sunt luate concomitent. În aceste cazuri se recomandă administrarea tetraciclinelor la intervale de timp de 2-3 ore de la consumul laptelui, produselor lactate, suplimentelor cu fier sau medicamentelor antiacide.

Există o practică veche cum că antibioticele se iau cu lapte sau iaurt pentru protecţie gastrică. Unii specialişti consideră că această concepţie este greşită. Tetraciclina şi fluorochinolonele cum ar fi: ciprofloxacina, ofloxacina, norfloxacina etc. pot forma chelaţi, care dacă nu se absorb atunci nu au efect sau au efect terapeutic redus. Probioticele din iaurt acţionează doar dacă iaurtul se administrează la o distanţă de minim 4-5 ore de la antibiotic.

Adevărul este că probioticele fie de tip iaurt, de tip medicamentos sau suplimentele alimentare au eficacitate după tratamentul cu antibiotice, iar dacă se folosesc în timpul tratamentului cu antibiotice trebuie obligatoriu folosite la o distanţă suficientă înainte sau după administrarea antibioticului. În timpul tratamentului antiinfecţios ar putea să se folosească un produs care nu este probiotic, dar totuşi prin alt mecanism de acţiune restabileşte echilibrul florei intestinale, acesta este un produs gemoterapeutic şi se numeşte: extract din muguri de nuc.

Silimarina este un extract din planta armurariu şi este considerată protectorul ficatului. Majoritatea antibioticelor sunt agresive pentru ficat, de aceea este indicat să consumăm alimente sau extracte naturale care ne protejează ficatul de efectele toxice ale medicamentelor.

Usturoiul conţine şi el antibiotice naturale, dar şi prebiotice. Usturoiul este recomandat atât în prevenţia infecţiilor, crescând imunitatea, cât şi în perioadele de boală, accelerând mecanismele de vindecare ale organismului.

Alimente interzise în tratamentul cu antibiotice – Alcoolul

Un alt produs care ar trebui evitat atunci când luăm orice tip de medicaţie şi mai ales antibiotice este alcoolul. Acesta practic anihilează efectul unor medicamente cum sunt penicilinele (penicilina G, V, amoxacilina, ampicilina, oxacilina). Nu afectează însă activitatea tetraciclinei, gentamicinei, kanamicinei, cloramfenicolului.

Desigur, faptul că alcoolul nu interferează cu unele dintre antibiotice nu înseamnă că e o bună idee să consumaţi alcool în exces atunci când aveţi o infecţie, pentru că efectele alcoolului vă pot agrava starea produsă de boală. Alcoolul produce dilatarea vaselor de sânge, iar acest lucru poate interfera cu eforturile organismului de a ridica temperatura corpului pentru a încetini răspândirea infecţiei.

Rinichii vor fi forţaţi de către alcool să elimine mai mult fluid, ceea ce poate duce la deshidratare. În plus, durerea musculară provocată de infecţia virală poate fi agravată de ingestia de alcool.

Unele antibiotice (isoniazid şi flucloxacillin) pot inflama ficatul (provocând uşoare hepatite) în anumite cazuri. O noapte bogată în alcool poate inflama suplimentar ficatul, care oricum se străduieşte să elimine alcoolul.

În plus, unele antibiotice, de tipul eritromicinei sau penicilinei, luate cu alcool, pot duce la reacţii secundare severe, precum tulburări gastrointestinale, diaree, stomatită şi pierderea apetitului. În plus, aceste medicamente cresc efectul sedativ al alcoolului, ceea ce înseamnă că se ajunge la starea de beţie foarte repede.

Alimente interzise în tratamentul cu antibiotice - Sarea

Specialiştii spun că atunci când luăm antibiotice din clasa penicilinelor, trebuie să reducem consumul de sare. „În cazul în care luăm penicilină, nu este indicat să mâncăm alimente sărate, deoarece acest lucru poate duce la apariţia unor colite pseudomembranoase", avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Alimente interzise în tratamentul cu antibiotice - Alimente şi băuturi acide

Băuturile acidulate, sucurile din citrice, ciocolata sau ketchup-ul ar putea afecta capacitatea organismului de a absorbi eficient antibioticele.

Antibioticele sunt utilizate de foarte multe persoane, în ciuda efortului de limitare a administrării acestora. Este recomandabilă evitarea unor alimente în tratamentul cu antibiotice, aceasta fiind o soluţie de a supune organismul la cât mai puţine traume.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură