Algele verzi au potentialul de a prelua conducerea in industria biocombustibililor
Noile tehnologii ale biocombustibililor ar putea revolutiona piata energiei verzi.
Imaginati-va noi cladiri inalte verzi. Nu verzi doar din cauza amprentei scazute de carbon, ci cladiri alimentate cu energia obtinuta din algele verzi. Imaginati-va containere de alge verzi atasate de o parte a acestor cladiri, care ajung pana in varf. Aceste containere, numite foto-bioreactori (PBR) sunt asemanatoare cu tancurile de sticla cu apa si cu alge, permitand luminii solare sa stimuleze cresterea algelor si sa produca biocombustibil foarte eficient.
Avand deja o varietate de biocombustibili produsi din porumb, trestie de zahar, rapita si soia, de ce nu am produce si din alge? Cu ajutorul unei cercetari, care a avut ca scop producerea de biocombustibili, s-a descoperit ca algele pot produce cu mult mai multa energie decat toti ceilalti combustibili la un loc. Ar putea genera de 30 de ori mai multa energie per unitate decat majoritatea biocombustibililor derivati din recolte.
O astfel de descoperire ar putea crea o noua industrie a biocombustibililor bazata pe alge — sa nu mai mentionam economiile ce se vor face de la reducerea excesului din productia recoltelor.
Departamentul Energiei din Statele Unite a estimat ca 15.000 de mile patrate (aproximativ 24.000 de km patrati) de alge (putin mai mult decat marimea statului Maryland) ar putea inlocui tot combustibilul folosit in mod curent in Statele Unite. Prin comparatie, daca plantezi porumb pentru a produce biocombustibili, ai avea nevoie de o zona de 4 ori mai mare decat suprafata Statelor Unite pentru a satisface cererea actuala de combustibil.
"Consider ca algele sunt una dintre cele mai viabile tehnologii”, a spus Jason Pyle, directorul executiv al Sapphire Energy, producatorul combustibililor din alge. "Ce altceva s-ar putea ridica pana la 10 miliarde, 50 de miliarde de galoane? Foarte putine surse”, a spus Pyle, referindu-se la potentialul imens de generare a energiei a algelor, care nu au nevoie de zone arabile si de irigatii.
Pyle considera ca algele sunt o afacere cu un potential imens, care ar putea inlocui toti ceilalti biocombustibili. Compania lui, Sapphire Energy, a investit foarte mult in cercetarea si dezvoltarea algelor chiar daca tehnologia este una noua.
Spre deosebire de celelalte recolte bio, algele nu au nevoie de cantitati imense de apa curata. Ar putea fi cultivate in apa murdara, reziduala, precum si in apa sarata a oceanelor, astfel nu se va reduce rezerva de apa curata.
In plus, studiile au aratat ca algele pot prelua 99% din CO2 pentru a-l transforma in oxigen sau biomasa. Acest lucru inseamna ca algele pot absorbi cantitati enorme de CO2 din orasele poluate, curatandu-le si filtrand aerul pentru a produce oxigen, precum si biocombustibil.
Deoarece pretul combustibililor pentru avioane a crescut foarte mult, unele avioane zboara deja cu combustibil din alge. In 8 ianuarie 2009, Continental Airlines a efectuat primul test de zbor cu combustibil produs numai din alge — cu toate ca nu a fost combustibil din alge pur. Combustibilul a fost jumatate combustibil din alge, jumatate combustibil pentru avioane normal. Dupa o serie de manevre, inclusiv oprirea unui motor, pilotii avionului au laudat combustibilul din alge ca fiind foarte eficient.
In plus, alte companii aeriene precum Air New Zealand, Virgin Atlantic Airways si Boeing Co. au investit in combustibilii realizati din alge.
Dar pana acum, tehnologia este inca la inceput si nu exista sustinere politica in spatele cercetarii.
"Cea mai mare provocare nu este cea de ordin tehnic, ci puterea vointei”, a spus Pyle. "Acum un an, oamenii ne-au spus ca aceasta tehnologie este imposibila, dar acum ea este gata sa functioneze. Va fi nevoie de un act de vointa imens pentru ca guvernul nostru sa faca o schimbare reala.”
Saptamana trecuta, Sapphire Energy a sponsorizat o prima masina, poreclita Algaeus, care a folosit 5% combustibil realizat din alge si 95% combustibil normal. Desi a folosit doar 5% combustibil realizat din alge, a fost un prim pas in integrarea acestui tip de combustibil pentru masini. Masina, un hibrid Toyota Prius, a fost realizat pentru a merge de la San Francisco la Washington DC. Toata calatoria va dura 10 zile si se vor consuma doar 25 de galoane de combustibil.