Alexei Tulbure: Cu sistemul mixt în 2018 vom asista la capturarea Parlamentului moldav

Alexei Tulbure, analist politic
Alexei Tulbure, analist politic (europalibera.org)

Analistul politic Alexei Tulbure consideră că alegerile parlamentare din Republica Moldova din toamna acestui an numai alegeri nu vor putea fi numite, ci, mai degrabă, „acţiune de capturare a Parlamentului moldav”.

În context, expertul a făcut referire la decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a respinge cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă în vederea organizării referendumul legislativ de anulare a sistemului electoral mixt.

În calitatea sa de membru al grupului de iniţiativă, Tulbure a ţinut să specifice că ideea organizării referendumului anti-mixt era unica iniţiativă socio-politică care prezenta pericol pentru actuala putere, motiv pentru care au şi atacat această iniţiativă, fiind absolut evident că CEC nu este un organ de stat care acţionează în mod autonom şi independent, ci totalmente controlată de Partidul Democrat, şi de Plahotniuc.

Totodată, Tulbure a ţinut să puncteze că în timpul dezbaterilor CEC a insistat asupra unor lucruri formale care nu ar avea nimic în comun cu ideea organizării referendumului anti - sistem mixt, s-au legat de chichiţe formale care nu le-ar fi permis din punct de vedere legal să nu înregistreze acest grup. „Nimic din ceea ce a indicat CEC nu a schimbat ideea principală a acestui grup, dorinţa de a reveni la sistemul electoral anterior”, a menţionat Alexei Tulbure.

„De la un timp oarecare, se invocă un argument că dacă abrogi legea 154 prin care s-a votat sistemul mixt, nimereşti într-un vid legislativ, pentru că nu ar mai exista sistemul anterior. Eu nu ştiu pe ce principii şi din ce teorii ale dreptului a fost luată această idee, pentru că nicăieri nu putem găsi astfel de formulări în legislaţia naţională, dar de fapt şi internaţională.

Eu încă mai înţeleg dacă Codul electoral ar fi fost abrogat în întregime de o lege oarecare, atunci am fi nimerit într-o situaţie de neexistenţă a legislaţiei electorale. Iar dacă printr-un alt act am fi introdus sistemul mixt, atunci anularea acestui sistem mixt ne aducea la situaţia rămânerii fără legislaţie electorală”, a explicat analistul în cadrul unei conferinţe de presă.

În context, Alexei Tulbure a ţinut să fac referire şi la ghidul de bune practici al Comisiei de la Veneţia, la care s-a referit şi CEC în timpul dezbaterilor. Potrivit acestuia, nu se recomandă modificarea legi electorale cu un an înainte de alegeri, dar, a subliniat Alexei Tulbure, de fapt, legislaţia electorală nu pate fi schimbată în a doua jumătate a mandatului.

Astfel, ceea ce a făcut actuala putere introducând sistemul mixt, a încălcat acest ghid al bunelor practici recomandat de Comisia de la Veneţia, şi schimbând legislaţia ei au creat condiţii favorabile petru Partidul Democrat.

Analistul consideră că dacă în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului mixt de vot, „vom fi martori la nişte lucruri foarte bizare şi absurde când un partid cu 3-4 la sută ar putea să obţină o majoritate confortabilă în Parlament dacă nu chiar constituţională. Acestea nu vor fi alegeri, ci acţiune de capturare a Parlamentului moldav”, a conchis Alexei Tulbure.