Ştefan Gligor: Cu actuala CEC nu există posibilităţi de constituire a unui Parlament reprezentativ

Nu toate obiecţiile prezentate ca fiind foarte „importante” de către Comisia Electorală Centrală s-au regăsit în decizia finală privind respingerea cererii de înregistrare a grupului de iniţiativă pentru referendumul anti-mixt, a punctat Gligor.
Ştefan Gligor, preşedintele grupului de iniţiativă
Ştefan Gligor, preşedintele grupului de iniţiativă (The Epoch Times România)

Preşedintele grupului de iniţiativă, Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici şi Reforme (CPR), consideră că decizia adoptată de Comisia Electorală Centrală (CEC), privind respingerea cererii de înregistrare a grupului de iniţiativă în vederea organizării referendumului anti-mixt, este una vădit politică.

Mai mult decât atât, acesta a menţionat că membrii CEC au adunat câteva elemente nesemnificative pe partea de procedură a desfăşurării adunării de înregistrare a grupului de iniţiativă, obiecţii care ulterior nu s-au regăsit în decizia finală prezentată de către CEC, chiar dacă s-a pus accent foarte mare pe acele pretinse încălcări în timpul dezbaterilor.

„Noi am văzut un proces din start neechitabil. Am avut impresia din primul minut că decizia deja fusese luată cu privire la refuzul de înregistrare a acestui grup, şi că, de fapt, nu-i interesa să clarifice acele pretinse neclarităţi, sau devieri de ordin organizatoric sau tehnic, sau de redactare. Am avut o impresie puternică că CEC este un organ politic, lucru pe care l-am spus în faţa preşedintelui CEC, Alina Rusu”, a precizat preşedintele grupului de iniţiativă.

În contextul anului electoral 2018, directorul de programe CPR Moldova a specificat că toate partidele politice din Republica Moldova care urmează să participe la alegerile parlamentare, pentru a înţelege ce le aşteaptă trebuie doar să se uite la experienţa membrilor grupului de iniţiativă.

În absenţa unei Comisii Electorale Centrale imparţiale şi obiective - care, în opinia lui Ştefan Gligor, nu serveşte interesele cetăţeanului - nu ar exista posibilităţi de constituire a unui Parlament reprezentativ, nemaivorbind de faptul că sistemul electoral pe care îl va supraveghea şi aplica CEC este unul ce din start dezavantajează absoluta majoritate a partidelor care se poziţionează împotriva actualei guvernări.

„Acest exerciţiu este unul demonstrativ, elocvent şi extrem de important. Toată societatea, fiecare cetăţean, şi fiecare partid care se poziţionează în opoziţia acestei guvernări trebuie să înţeleagă că nu ne aşteaptă nimic bun în alegerile parlamentare, în urma cărora, Republica Moldova va rămâne în captivitatea Partidului Democrat încă pentru cel puţin patru ani”, a adăugat preşedintele grupului de iniţiativă.

În calitatea sa de jurist, Gligor a ţinut să explice că în conformitate cu legea 154 (legea prin care s-a adoptat sistemul mixt) care spune că Codul electoral urma să fie republicat în termen de două luni din momentul adoptării la 20 iulie 2017, respectiv la 20 septembrie, însă acest lucru nu s-a întâmplat, aceasta fiind o încălcare gravă a Guvernului RM.

Mai mult decât atât, pentru a sabota iniţiativa societăţii civile, la data de 29 decembrie 2017, ziua în care grupul de iniţiativă a intrat pe uşa CEC să depună actele, au republicat Codul Electoral, astfel că, potrivit legii 780, la republicare ambalajul care se numeşte legea se auto-abrogă conform practicilor de tehnică legislativă, iar esenţa acesteia se integrează în Codul electoral, CEC găsind în asta un pretext „sofisticat” de a sabota adunarea de constituire a grupului de iniţiativă.

„De asta hotărârea CEC este una cinică, destul de comică pentru că au încercat să găsească orice pretext, orice nimic ca să-şi justifice refuzul de înregistrare”, a conchis Ştefan Gligor.