Lupta continuă. Societatea civilă va crea un nou grup de iniţiativă: „Să ne unim şi să-i oprim”

Refuzul Comisiei Electorale Centrale de a înregistra grupul de iniţiativă în vederea organizării referendumului legislativ anti-mixt nu i-a oprit pe organizatori, din contră, i-a motivat să revină cu o nouă iniţiativă şi cu temele pregătite în detaliu, a menţionat Ştefan Gligor.
Membrii grupului de iniţiativă în vederea organizării referendumului anti-mixt
Membrii grupului de iniţiativă în vederea organizării referendumului anti-mixt (The Epoch Times România)

Grupul de iniţiativă în vederea organizării referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, care nu a fost înregistrat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), a anunţat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că în perioada imediat următoare membrii săi se vor consulta cu oamenii care i-au susţinut în această iniţiativă şi le vor propune să constituie un nou grup şi să formuleze o altă întrebare cu privire la anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la cel proporţional, existent anterior.

Mai mult decât atât, preşedintele grupului de iniţiativă, Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici şi Reforme (CPR), a specificat că în acest moment ar avea două opţiuni, de fapt. Una ar fi să nu facă nimic, iar alta, să meargă înainte cu ceea ce şi-au propus. Totodată, Gligor a precizat că membrii grupului de iniţiativă vor examina şi posibilitatea contestării în instanţele judecătoreşti a deciziei CEC care, în opinia lor, este una vădit motivată politic şi neîntemeiată.

În context, preşedintele grupului de iniţiativă a menţionat că, deşi se află abia în faza de documentare, ei nu se aşteaptă la un proces echitabil, echidistant şi just din partea instanţelor moldoveneşti, întrucât înţeleg foarte bine că sistemul judecătoresc din Moldova are un nivel scăzut de independenţă faţă de politic, fapt confirmat şi de două ratinguri internaţionale, în primul Moldova plasându-se pe locul 105 din 109 ţări evaluate, iar în al doilea, pe locul 133 din 136 ţări.

Ulterior, Ştefan Gligor a subliniat că urmează să se adreseze tuturor partidelor politice, atât celor care i-au susţinut până acum, cât şi celor care au stat în umbră şi le vor cere susţinerea explicându-le importanţa iniţiativei lor în condiţiile politicii de azi, „să ne asigurăm dreptul la alegeri reprezentative şi oneste pentru că fără asta următoarele alegeri parlamentare nu au niciun sens”.

„Va fi un marş spre abator al opoziţiei din Republica Moldova şi ei în mod cert vor pierde aceste alegeri pentru că regulile sunt făcute pentru partidul de guvernământ. Eu îndemn toate partidele să înţeleagă că PD împreună cu PSRM fac tot posibilul să ne dezbine ca societate şi să trecem cu vederea abuzurile pe care ei le comit”, a declarat directorul de programe CPR Moldova.

Deşi la prima vedere ar părea că a fost pierdută o bătălie, de fapt, explică Ştefan Gligor, efortul depus până acum nu a fost în zadar, întrucât o ţară întreagă şi comunitatea internaţională au văzut că CEC este un organ politic şi că cetăţenii nu au la ce se aştepta în alegerile parlamentare de la această comisie, iar „asta deja este o victorie”.

Luând în considerare faptul că referendumul presupune o anumită perioadă, preşedintele grupului de iniţiativă a menţionat că adunarea de constituire a noului grup ar putea avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie.

„Fără alegeri libere şi corecte noi nu suntem un stat, noi suntem o autocraţie, un stat pe hârtie şi nu un stat real. De aceea noi, ca parte a societăţii civile, încă o dată facem apel la esenţă şi nu la agenda de dezbinare a lui Plahotniuc. Haideţi să-i dăm pe ei de-o parte cu agenda lor, iar noi, ca cetăţeni care înţeleg procesele reale şi faptul că ei încearcă să ne dezbine, să ne unim, să punem punctul pe i şi să-i oprim”, a conchis Ştefan Gligor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe