Alexei Navalnîi scos din cursa prezidenţială
alte articole
Decizia Comisiei Electorale Centrale a Federaţiei Ruse a fost foarte aşteptată, în condiţiile în care oficialii au afirmat în mai multe rânduri că Navalnîi nu este eligibil să candideze. 12 din cei 13 membri ai Comisiei au votat pentru blocarea lui Navalnîi. Un membru s-a abţinut, invocând un posibil conflict de interese.
Navalnîi, în vârstă de 41 de ani, care l-ar fi putut înfrunta în martie 2018 pe preşedintele Vladimir Putin, a declarat că va face apel la această decizie şi a cerut susţinătorilor săi să boicoteze alegerile şi să desfăşoare campanii împotriva desfăşurării lor.
“Am ştiut că acest lucru s-ar putea întâmpla şi, prin urmare, avem un plan clar, direct”, a precizat Navalnîi într-un material video înregistrat în prealabil şi care a fost publicat imediat după anunţarea deciziei.
“Anunţăm boicotarea alegerilor. Procesul prin care suntem chemaţi să participăm nu reprezintă alegeri reale. Procesul îi va include doar pe Putin şi pe candidaţii pe care i-a selectat el”.
Navalnîi a mai afirmat că îşi va folosi sediile de campanie din Rusia pentru a susţine boicotul şi pentru a monitoriza prezenţa la vot în ziua alegerilor.
Înainte să aibă loc votul în Comisia Electorală Centrală, Navalnîi, îmbrăcat într-un costum negru, a cerut să i se permită să participe la alegeri, susţinând un discurs care a înfuriat oficialii electorali.
El a afirmat că, de fapt, credinţa alegătorilor ruşi în sistem atârnă de un fir.
“Dacă nu îmi permiteţi să candidez, atunci veţi lua o decizie împotriva a milioane de oameni care cer ca Navalnîi să participe [la alegeri]”, a menţionat el.
“Nu sunteţi roboţi, sunteţi vii, sunteţi fiinţe umane care respiră, sunteţi un organism independent... o dată în viaţa voastră faceţi lucrul corect”, a mai declarat el.
Susţinătorii săi l-au aplaudat, dar oficialii electorali nu au fost impresionaţi.
Navalnîi a negat în repetate rânduri acuzaţiile pentru care a primit sentinţa de închisoare cu suspendare, adăugând că acest caz este motivat politic.
Înaintea deciziei Comisiei, au existat unele speculaţii în sânul opoziţiei că lui Navalnîi i s-ar putea permite să candideze pentru a mări interesul în ceea ce pare să fie alegeri previzibile, pe fondul temerilor Kremlinului că alegătorii indiferenţi ar putea să nu mai voteze.
Navalnîi a fost trimis în spatele gratiilor de trei ori şi acuzat de încălcarea legii pentru organizarea, de mai multe ori, a unor întâlniri şi mitinguri publice.