Şeful campaniei lui Navalnîi primeşte 30 de zile de închisoare în Nizhni Novgorod

Alexei Navalni (centru) şi Leonid Volkov (dr) în timpul unui marş în 2016 organizat cu ocazia comemorării unui an de la asasinarea liderului opoziţiei Boris Nemţov.
Alexei Navalni (centru) şi Leonid Volkov (dr) în timpul unui marş în 2016 organizat cu ocazia comemorării unui an de la asasinarea liderului opoziţiei Boris Nemţov. (Mikhail Svetlov/Getty Images)

Leonid Volkov, şeful campaniei electorale a politicianului din opoziţia rusă Alexei Navalni, susţine că a fost condamnat la 30 de zile de închisoare.

Volkov a scris vineri pe Twitter că a fost condamnat în Nizhni Novgorod pentru organizarea unui miting în oraşul de pe râul Volga în 29 septembrie.

Tribunalul a precizat că organizatorii nu au avut autorizaţie pentru miting, în timp Volkov susţine exact contrariul.

În 2 octombrie, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Volkov la 20 de zile de închisoare pentru organizarea acelui miting. Dar, trei zile mai târziu, el a fost eliberat şi cazul a fost trimis pentru investigaţii suplimentare.

Volkov, care are un băieţel în vârstă de 24 de zile, a scris pe Twitter că, din moment ce a stat deja patru zile în închisoare, cel mai probabil va fi eliberat în jurul zilei de 26 decembrie, remarcând că sentinţa sa este mai lungă decât viaţa de până acum a fiului său.

Navalni, un adversar al preşedintelui Vladimir Putin, desfăşoară o campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din 18 martie 2018, în ciuda unei declaraţii publicate de Comitetul Central Electoral că el nu poate candida din cauza unei condamnări într-un caz legat de infracţiuni financiare, un caz despre care Navalnîi susţine că a fost motivat politic.

Putin încă nu şi-a anunţat candidatura, dar este de aşteptat nu numai că va face acest lucru, dar şi că va câştiga un nou mandat de şase ani la conducerea Rusiei.