Putin cere revizuirea legilor privind demonstraţiile paşnice

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Biroului procurorului general să revizuiască punerea în aplicare a legilor şi reglementărilor care afectează dreptul cetăţenilor ruşi la adunări libere şi demonstraţii.

Sâmbătă, Putin a susţinut o cerere a Consiliului Prezidenţial pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi a Drepturilor Omului la o întâlnire din luna octombrie cu preşedintele pentru revizuirea legislaţiei.

El a cerut procurorului general Iuri Ceaika să întocmească un raport pe această temă până în 15 februarie 2018, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din martie 2018, la care Putin este aşteptat să participe şi să şi câştige.

Activiştii pentru drepturile omului din Rusia susţin că autorităţile subminează, prin folosirea multor mijloace legale şi ilegale, în mod sistematic dreptul cetăţenilor ruşi, garantat prin Constituţie, de a protesta şi a se întruni paşnic.

Pe baza legislaţiei actuale, manifestaţiile trebuie aprobate în avans de autorităţile locale care deseori folosesc această cerinţă pentru a schimba locul de desfăşurare a demonstraţiilor în zone neconvenabile sau de a le interzice total pe motivul unor presupuse evenimente care vor avea loc în acelaşi timp şi acelaşi loc.

Demonstraţiile sau întâlnirile care se desfăşoară în spaţii private sunt deseori subminate prin presiuni oficiale asupra proprietarilor locaţiilor sau prin alarme false cu bombe sau pene de curent.

Cetăţenii care încearcă să organizeze proteste la care participă o singură persoană, care nu necesită aprobare în avans, sunt deseori arestate şi reţinute pentru scurte intervale de timp fără a fi acuzate de ceva.

Politicianul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a fost arestat de multe ori, chiar înainte să ajungă la locul de desfăşurare al unor proteste programate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe