Alexandru Tănase: Dacă Guvernul Grosu nu va fi votat, Maia Sandu poate cere Curţii Constituţionale opinia privind dizolvarea Parlamentului

Orice partid care va încerca să obstrucţioneze buna funcţionare a Guvernului Grosu după învestire, va pierde enorm în ochii electoratului şi va fi responsabil total de criza pandemică şi economică, afirmă Tănase.
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Tatiana Chiriac
23.03.2021

În situaţia în care se află Republica Moldova astăzi ar trebui să lase la o parte disputele interne, frustrările şi competiţia fratricidă urmărită câteva luni de zile, susţine ex-preşedintele Curţii Constituţionale (CCM), avocatul Alexandru Tănase, menţionând că acum Maia Sandu a câştigat, iar fracţiunile parlamentare nu au decât să accepte situaţia şi să adopte decizii în funcţie de interesul naţional.

În opinia acestuia, interesul naţional la ora actuală se focusează pe două chestii esenţiale criza pandemică şi cea economică. Astfel, orice partid care va încerca să obstrucţioneze prin voturile sale buna funcţionare a Guvernului Grosu, dacă va fi învestit, va pierde enorm în ochii electoratului şi va fi responsabil total de criza care ar putea să se declanşeze.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, fostul preşedinte al CCM a menţionat că preşedinta Sandu este cea care şi-a asumat politic guvernul Grosu, iar Igor Dodon ca şi a doua partidă mare din parlament este suficient de experimentat politic ca să înţeleagă riscurile care sunt pentru ţară şi riscurile de imagine care îl pasc pe el şi partidul său în cazul în care va încerca să blocheze agenda politică a acestui guvern, în special la partea care ţine de criza pandemică şi economică.

„Cred că acest lucru îl înţeleg foarte bine şi parlamentarii, de aceea nu cred şi nu văd realmente cum acest guvern ar fi demis atât de repede, ar putea fi obstrucţionat, dar de acum depinde de abilitatea preşedintei Sandu şi abilitatea premierului desemnat de a negocia anumite chestiuni la nivel parlamentar pentru a obţine sprijinul şi lucrul acesta este posibil”, a subliniat avocatul, precizând că toate forţele politice implicate vor trebui să plaseze pe planul doi chestiunile de natură ideologică cum ar fi modificarea legii limbilor vorbite, orientarea geopolitică.

Alexandru Tănase a precizat că 23 martie este o dată stabilită, după care preşedintele este obligat să dizolve parlamentul în cazul în care acesta nu va fi capabil să învestească un guvern.

Cu toate acestea, chiar dacă acest lucru se va întâmpla pe 24, 25, 26 martie, nu e o problemă, mai mult contează care va fi votul deputaţilor în acest sens. „Parlamentul trebuie să demonstreze acum că este capabil să învestească un guvern şi să voteze pentru candidatura dlui Grosu, or, în cazul în care parlamentul îl va respinge, ar rezulta că parlamentul nu este capabil să învestească un guvern, ceea ce înseamnă că preşedinta Maia Sandu ar avea posibilitatea să meargă la Curte ca să ceară constatarea circumstanţelor de dizolvare a parlamentului.”

Preşedintele interimar al PAS, Igor Grosu, s-a întâlnit pe parcursul zilei de marţi cu fracţiunile şi grupurile parlamentare după ce Curtea Constituţională a constatat, luni, că preşedinta Maia Sandu l-a desemnat premier în mod constituţional. Votul parlamentului în chestiunea învestirii noului guvern urmează să aibă loc joi, 25 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor