Dodon a promulgat legea care trece SIS în subordinea Parlamentului. Tănase: Aceasta nu produce niciun efect juridic

Preşedintele ar fi trebuit să acţioneze în spiritul loialităţii şi respectului faţă de Constituţie şi Curtea Constituţională, dar acesta nu este cazul lui Dodon, afirmă Alexandru Tănase.
Serviciul de Informaţii şi Securitate din R. Moldova
Serviciul de Informaţii şi Securitate din R. Moldova (facebook.com/PAS)

Preşedintele în exerciţiu Igor Dodon a promulgat legea controversată care transferă Serviciul de Informaţii şi Securitate din subordinea şefului statului în cea a Parlamentului.

Decretul prezidenţial a apărut marţi în Monitorul Oficial, Dodon semnând legea în aceeaşi zi în care Curtea Constituţională a decis să o suspende până va examina în fond cererea deputatului PAS Sergiu Litvinenco de a o declara neconstituţională.

În context, fostul preşedinte a CCM Alexandru Tănase explică că în mod normal preşedintele ar fi trebuit să acţioneze în spiritul loialităţii faţă de Constituţie şi în spiritul respectului pentru Curtea Constituţională (CCM). Să nu promulge legea până când toate dubiile de constituţionalitate nu ar fi fost eventual eliminate. Dar acesta nu este cazul lui Igor Dodon.

Legea fiind suspendată, promulgarea şi publicarea acesteia nu produce nici un efect juridic, susţine Tănase, precizând că verificarea apriori iniţiată de opoziţie s-a transformat în mod automat în control a posteriori. Legea rămâne suspendată în continuare, fără să producă vreun efect juridic, până când Curtea Constituţională nu se va pronunţa asupra constituţionalităţii sau neconstituţionalităţii acesteia.