R.Moldova: Igor Grosu, candidatul la funcţia de prim-ministru, şi-a prezentat echipa pentru Guvern

Igor Grosu şi echipa sa de Guvern
Igor Grosu şi echipa sa de Guvern (unpaspentru.md)

Candidatul la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, Igor Grosu, desemnat de Preşedintele Maia Sandu, şi-a prezentat marţi, 23 martie, echipa pentru noul Guvern. Ulterior, echipa guvernamentală şi programul de guvernare urmează să fie prezentate în plenul Parlamentului într-o perioadă de 15 zile de la data desemnării.

Igor Grosu – prim-ministru - este preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Din 2019 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, preşedintele Fracţiunii PAS şi membru al Consiliului Suprem de Securitate. În perioada 2012-2015 a fost viceministru al educaţiei în echipa Maiei Sandu şi consilier principal de stat în domeniul educaţiei. A activat în calitate de expert şi lider de proiecte în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului. A condus mai multe programe de gestiune a asistenţei externe în Republica Moldova. A coordonat secretariatul Consiliului Naţional pentru Participare şi are o experienţă vastă de lucru cu organizaţiile societăţii civile. În perioada 2005-2011 a fost membru de birou al organizaţiei Amnesty Internaţional.

Natalia Gavriliţa – prim-viceprim-ministru, ministrul Finanţelor - este vicepreşedinta PAS. În 2019, a fost ministru al Finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, a fost director general al Fondului Global pentru Inovare. A activat ca secretar de stat al Ministerului Educaţiei, în perioada 2013-2015. A mai deţinut funcţia de şefă a Departamentului politici şi dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului şi şefă a Departamentului politici şi coordonarea asistenţei externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca expert internaţional pentru Banca Mondială, IFC, UNICEF şi alte organizaţii internaţionale.

Viorel Cibotaru – viceprim-ministru pentru Reintegrare - este expert în securitate şi reglementarea conflictelor, fost ministru al Apărării. În calitate de Director de Program al Institutului de Politici Publice a condus un număr de proiecte şi cercetări în domeniul de reintegrare şi consolidarea măsurilor de încredere pe ambele maluri ale Nistrului. Este co-fondatorul Centrului de Informare şi Documentare privind NATO. Din 2006 este directorul Institutului European pentru Studii Politice.

Mihai Popşoi – viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - este vicepreşedinte PAS şi vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Este membru al Asociaţiei pentru Politică Externă din Moldova. Între 2010 şi 2014, a activat în calitate de analist politic în secţia politico-economică a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, iar anterior a activat în cadrul Centrului de Informare şi Documentare privind NATO.

Andrei Spînu – ministrul Economiei şi Infrastructurii - este secretar general al Administraţiei Preşedintelui Republicii Moldova şi secretar general al PAS. În 2019, a deţinut funcţia de Secretar general al Guvernului Republicii Moldova, iar în perioada 2015–2016 a fost viceministru al Tineretului şi Sportului. Este antreprenor în domeniul tehnologiilor informaţionale cu un portofoliu de companii internaţionale şi cofondator al organizaţiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului Dreamups Innovation Campus şi JCI Chişinău.

Anatolie Nosatîi – ministrul Apărării - este militar decorat cu experienţă de peste 30 de ani în Armata Naţională şi structuri militare internaţionale. Până în 2020, a fost şeful Direcţiei operaţii al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale. În perioada 2014–2018 a fost ofiţer militar în cadrul Departamentului pentru operaţiuni de menţinere a păcii al ONU din New York. A fost şef al Statului Major în Comandamentul Forţelor de Reacţie Rapidă şi Comandamentul Forţelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar şi comandant al Batalionului 22 de menţinere a păcii.

Anatolie Topală – ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării - este secretar general al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. În perioada 2015–2019, a condus Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare, iar din 2013 până în 2015 a fost director al Agenţiei de Asigurare a Calităţii.

Ala Nemerenco – ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale - este în prezent consilieră a Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul sănătăţii. În 2019, a fost ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. A activat în cadrul Oficiului de ţară al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a fost consultantă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi altor organizaţii internaţionale în Balcani şi Asia Centrală, şi consilier personal al ministrului Sănătăţii din România. În trecut a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistenţă Medicală Primară.

Ana Revenco – ministrul Afacerilor Interne - este consiliera Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi Secretar al Consiliului Suprem de Securitate. A activat în calitate de directoare executivă a Centrului Internaţional “La Strada” Moldova. În perioada 2012-2015, a fost şefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Poliţie al MAI, iar în 2013–2015, a fost responsabilă din partea IGP pentru organizarea implementării planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Sergiu Litvinenco – ministrul Justiţiei - este membru fondator şi vicepreşedinte al PAS. În 2019 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Din iunie până în noiembrie 2019 a fost preşedinte al Comisiei juridice numiri şi imunităţi, ulterior membru al acestei comisii. Până la alegerea în Parlament, a activat în sistemul administraţiei publice şi în cadrul mai multor proiecte finanţate de Banca Mondială, UNDP, UNICEF. De asemenea, a activat în cadrul Unităţii de reformare a administraţiei publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat şi a oferit consultanţă juridică Comisiei Naţionale de Integritate, Ministerului Educaţiei, Centrului de Guvernare Electronică etc. A mai fost expert în cadrul proiectelor de dezvoltare a capacităţilor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova.

Vladimir Bolea – ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului - este vicepreşedinte al PAS. Din 2019 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru în Comisia parlamentară agricultură şi industrie alimentară. Este expert şi antreprenor în domeniul agro-alimentar cu o experienţă de peste 20 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe