Boala COVID-19 ar fi legată de unele tulburări mentale şi disfuncţii cerebrale [analiză Oxford]
alte articole
O treime dintre persoanele care au avut COVID-19 suferă un anumit tip de tulburare neurologică sau psihiatrică în termen de şase luni de la testarea pozitivă a virusului, unul din opt primind un asemenea diagnostic în aceeaşi perioadă, potrivit unei noi analize a Departamentului de psihiatrie de la Oxford, care a analizat dosarele medicale de la 236.379 de pacienţi.
Analiza, care nu a fost încă evaluată de colegi, a comparat supravieţuitorii COVID-19 cu un grup diagnosticat cu gripă şi un alt grup de control diagnosticat cu infecţii ale tractului respirator, în perioada 20 ianuarie - 13 decembrie 2020, potrivit The Guardian.
Condusă de Dr. Max Taquet de la Oxford, analiza a luat în considerare factorii de risc cunoscuţi, cum ar fi vârsta, sexul, rasa, condiţiile fizice şi mentale, dar şi lipsurile socio-economice.
Citiți și Newsweek: Este posibil ca virusul Wuhan să se ascundă în creier şi să cauzeze recurenţa bolii
Studiul se bazează pe cercetările anterioare ale lui Taquet, care au dezvăluit că aproape 20% dintre pacienţii cu COVID-19 sunt diagnosticaţi cu o tulburare psihiatrică în termen de trei luni de la testarea pozitivă, 5,8% dintre aceştia fiind la primul lor astfel de diagnostic.
Noua analiză a lui Taquet a constatat, de asemenea, că tulburările cerebrale sunt mai probabile la pacienţii care au necesitat spitalizare.
Acestea fiind spuse, COVID şi carantinele generate au fost dificile pentru toată lumea - Asociaţia Americană de Psihiatrie (APA) a raportat în iunie anul trecut că a existat o creştere a numărului tulburărilor psihiatrice în timpul pandemiei. La începutul focarului, atât New York Times, cât şi Washington Post au observat o creştere a anxietăţii şi depresiei - o treime dintre americani dând semne ale tulburărilor până la sfârşitul lunii mai.
Cât timp pot dura aceste tulburări? Studiul nu clarifică. "Nu cred că avem încă un răspuns la această întrebare", a spus el pentru The Guardian, adăugând: "Pentru diagnosticele de genul accidentelor vasculare cerebrale sau sângerărilor intracraniene, riscul tinde să scadă destul de dramatic în şase luni ... dar pentru câteva diagnostice psihiatrice nu ştim când se vor opri".
Citiți și Electroencefalogramele arată probleme sistemice de funcţionare a creierului la unii bolnavi de COVID
Posibilitatea ca o parte dintre pacienţii cărora li s-a pus diagnostic psihiatric sau neurologic după Covid-19 să aibă o boală subiacentă care nu fusese diagnosticată anterior nu a putut fi exclusă în totalitate, dar analiza a indicat că acest lucru nu a fost cazul, a sugerat el.
Pacienţii cu gripă şi alte infecţii respiratorii au consultat medicul mai des decât pacienţii cu Covid-19, a afirmat acesta, adăugând că diagnostice precum sângerări intracraniene sau accidente vasculare cerebrale nu pot rămâne ascunse mult timp şi sunt, de obicei, diagnosticate în sălile de urgenţă.
Deşi studiul nu demonstrează că virusul Wuhan se află direct în spatele acestor afecţiuni psihiatrice şi neurologice, cercetări care sugerează că virusul poate avea un impact asupra creierului şi a sistemului nervos central au mai existat.