Românii vor o „bucată” din economia Greciei

Grup Feroviar Român, al doilea mare operator de transporturi feroviare de marfă din România, care a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 125 milioane euro, şi-a exprimat interesul pentru preluarea operaţiunilor de transport de mărfuri din Grecia, în concurenţă cu grupul francez SNCF şi compania naţională feroviară din Rusia, au declarat surse oficiale elene
Bogdan Costea
16.04.2012

Grup Feroviar Român, al doilea mare operator de transporturi feroviare de marfă din România, care a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 125 milioane euro, şi-a exprimat interesul pentru preluarea operaţiunilor de transport de mărfuri din Grecia, în concurenţă cu grupul francez SNCF şi compania naţională feroviară din Rusia, au declarat surse oficiale elene.

Astfel, trei companii feroviare europene sunt interesate să cumpere integral sau parţial transporturile feroviare de stat din Grecia, în cadrul programului de privatizări asumat de guvernul de la Atena în schimbul pachetelor de asistenţă financiară externă de la Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit surselor citate. Rusia vrea să cumpere integral reţeaua de căi ferate din Grecia şi operatorul ei, Trainose, iar Grup Feroviar Român (GFR) şi-a exprimat interesul pentru operaţiunile de mărfuri, au afirmat doi înalţi oficiali eleni.

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii GFR – care are operaţiuni de transport în România, Ungaria, Bulgaria, Şerbia şi Republica Moldova - nu au fost disponibili pentru comentarii, asta după ce unul dintre oficialii eleni afirmase că s-a întâlnit de mai multe ori cu o delegaţie din partea GFR, cel mai recent în februarie.

Guvernul elen speră să obţină 200 milioane euro prin privatizarea Trainose şi OSE - societatea care administrează infrastructura fizică de cale ferată din Grecia. Cele două companii au fost despărţite în 2008, iar statul elen a preluat doi ani mai târziu 10,7 miliarde euro din datoriile lor, din care 700 milioane euro aferente Trainose, faţă de active de 120 milioane euro.

Potrivit calendarului stabilit de UE, procesul de licitaţie pentru Trainose ar trebui să înceapă în trimestrul al patrulea al acestui an, iar activele companiei vor fi transferate în acest scop la fondul elen pentru privatizare. Cu aproape 900 de angajaţi, Trainose operează pe toate cele 500 de rute de transport de marfă şi pasageri din Grecia, deservite de 2.500 de kilometri de cale ferată.

În timp ce guvernul elen se concentrează pe obţinerea unui preţ cât mai ridicat, Comisia Europeană vrea ca Grecia să vândă cât mai repede activele, pentru a transmite un semnal contribuabililor din zona euro că banii împrumutaţi Atenei vor fi recuperaţi cât mai curând posibil. Temerile privind presiunile CE asupra Atenei au determinat în martie un europarlamentar grec să ceară lămuriri de la comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, care a calificat aserţiunile drept incorecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor