Va fi reluat transportul feroviar prin zona transnistreană?

. (BOGDAN FLORESCU/Epoch Times Romania)
Ana Chitoroagă
16.04.2012

Deşi grupurile de experţi lucrează în acest domeniu, totuşi în viitorul apropiat, Chişinăul nu va muta trenuri de călători prin Transnistria, a declarat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

În acest sens, Anatol Şalaru a precizat că „lucrează grupurile de experţi pentru că trebuie să îndeplinim toate cerinţele, toate criteriile care sunt. Nu depinde numai de noi, depinde şi de vamă, depinde şi de alte departamente. Pentru noi, primordial este controlul asupra liniei de cale ferată din Transnistria şi garantarea securităţii.”

Totodată, ministrul a precizat că acordul de reluare a transportului feroviar prin regiunea transnistreană a fost făcut între Chişinău şi Tiraspol pentru trenurile marfare, dar deocamdată, trenurile de călători vor circula aşa cum circulă acum.

"În perioada în care nu s-a circulat prin regiunea transnistreană, deja s-a creat o nouă rută şi nu cred că este necesar astăzi să reîntoarcem trenul prin Transnistria. Trenul Chişinău-Moscova care circulă prin nordul Moldovei adună călători din toată republica, iar noi trimitem două vagoane la Varniţa care sunr pline cu călători din Transnistria şi din Tighina din zona de sud; acestea se ataşează la trenul Chişinău - Moscova şi călătoresc mai departe. Nu ne poate obliga nimeni să trimitem trenurile prin Transnistria dacă nu este eficient. Trenul merge cu călători, dacă sunt călători pe traseul începând cu Chişinău şi terminând cu Ocniţa, nu putem să-i aducem pe ei la Chişinău”, a explicat ministrul.

Mai mult, potrivit oficialului, trenul Chişinău-Odesa, care trece prin regiunea transnistreană este o rută nerentabilă, căci circulă cu mai puţini călători decât ar trebui. Însă dacă s-ar pune pe această direcţie un tren nou ca să atragă călătorii, atunci va fi mai bine.

Chiar şi Rusia a pus un tren Moscova – Chişinău prin Transnistria, care circulă zilnic şi acest tren satisface toate cerinţele celor care merg prin regiunea transnistreană. Trenul care merge la Sankt Petersburg şi la Moscova trece prin nordul Moldovei. "Şi cetăţenii noştri vor fi tare nemulţumiţi, bănuiesc eu, dacă nu le vom da posibilitatea să circule cu trenul spre Rusia”, a declarat Şalaru.

Precizăm că circulaţia transportului feroviar de marfă şi de călători prin Transnistria a fost complet sistată în martie 2006.

Moldova a redirecţionat toate trenurile de pasageri şi de marfă, care tranzitau Transnistria, spre CSI şi viceversa prin nordul ţării, ocolind teritoriul regiunii transnistrene. Drept urmare, traseul s-a mărit, iar costul transportului de mărfuri a crescut, ceea ce era în detrimentul agenţilor economici.

În 2010, după o pauză de 4 ani, prin Transnistria a fost reluată circulaţia trenului de pasageri Chişinău-Odesa-Chişinău, însă reluarea în volum deplin s-a reuşit abia acum.

Amintim că la 30 martie, prim-ministrul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, au semnat un acord prin care părţile au convenit să reia traficul feroviar complet prin regiunea transnistreană, care urmează să între în vigoare la 1 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor