Filat: Este necesar să se continue aprofundarea relaţiilor cu Rusia, în beneficiul cetăţenilor ambelor state

(photos.com)
Tatiana Chiriac
16.04.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Dmitrii Rogozin, vicepremier al Federaţiei Ruse, co-Preşedinte al Comisiei interguvernamentale pentru cooperarea economică între cele două state.

La întâlnire au mai participat vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov şi vicepreşedintele SA „Gazprom" Valerii Golubev.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce ţin de stadiul actual al colaborării între cele două state, aprofundarea cooperării economice, sociale şi culturale, avansarea dialogului pe tema problematicii transnistrene.

În debutul întâlnirii, Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că relaţiile moldo-ruse vor continua să se dezvolte pragmatic şi constructiv. Premierul a menţionat că la 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între R. Moldova şi Federaţia Rusă este necesar să se continue aprofundarea relaţiilor bilaterale, în beneficiul cetăţenilor ambelor state.

Dmitrii Rogozin a menţionat semnificaţia vizitei în contextul marcării de către cetăţenii Federaţiei Ruse şi ai R. Moldova a Sărbătorilor pascale. Oficialul a spus că în primele ore ale prezenţei sale la Chişinău a avut mai multe întâlniri importante şi a simţit disponibilitatea colegilor din Republica Moldova de a stabili un dialog constructiv.

Vlad Filat şi-a exprimat interesul faţă de aprofundarea relaţiilor comercial-economice, în special având în vedere faptul că Federaţia Rusă deţine locul I printre partenerii comerciali ai ţării noastre.

Interlocutorii au remarcat importanţa Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică, în calitate de platformă care permite identificarea unor soluţii pentru subiectele ce vizează agenda relaţiilor bilaterale.

Un subiect aparte al discuţiei a ţinut de cooperarea moldo-rusă în domeniul energetic. În context, s-a convenit crearea unui grup de lucru bilateral în vederea avansării pe calea soluţionării problemelor ce persistă în acest domeniu.

Premierul a abordat şi subiectul ce ţine de protecţia socială a cetăţenilor moldoveni ce muncesc şi locuiesc pe teritoriul Federaţiei Ruse. Vlad Filat a optat pentru extinderea termenului de şedere fără înregistrare a cetăţenilor moldoveni pe teritoriul Federaţiei Ruse.

O discuţie aparte a ţinut de reglementarea conflictului transnistrean. Vlad Filat a menţionat necesitatea lansării mai multor proiecte ce vor duce la consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Premierul a vorbit despre ultimele evoluţii în dialogul cu autorităţile de la Tiraspol, referindu-se în context la înţelegerea privind reluarea circulaţiei transportului marfar pe calea ferată, precum şi facilitarea circulaţiei între cele două maluri ale Nistrului în perioada sărbătorilor. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea identificării soluţiilor privind normalizarea circulaţiei transportului rutier pe coridoarele internaţionale, ce trec prin regiunea transnistreană şi soluţionarea problemelor din domeniul comunicaţiilor, inclusiv cele ce ţin de telefonia fixă.

În contextul rundei de negocieri oficiale în format 5 2, ce va avea loc la Viena în perioada 17-18 aprilie, interlocutorii şi-au exprimat speranţa că vor fi identificate soluţii pentru subiectele incluse în agendă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor