Dmitri Rogozin în vizită la Chişinău: Ce a discutat cu Valeriu Lazăr?

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Astăzi, 16 aprilie, Dmitri Rogozin, care a fost desemnat de preşedintele rus în calitate de reprezentant al Kremlinului în regiunea transnistreană, a efectuat o vizită la Chişinău.

În cadrul vizitei la Guvern, oficialul rus a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul moldovean, Valeriu Lazăr.

Dmitri Rogozin fiind şi copreşedinte al comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, Valeriu Lazăr a menţionat că întrevederea a fost o bună ocazie de a face cunoştinţă mai îndeaproape.

În acest context Lazăr a precizat că „am discutat despre principalele probleme ce ţin de relaţiile bilaterale şi cooperarea moldo-rusă. Vom utiliza toate resursele pentru a soluţiona problemele ce ar putea să apară pe parcursul activităţii comisiei interguvernamentale”.

Totodată ambii oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la subiecte ce ţin de sectorul energetic şi au convenit asupra dinamizării colaborării pe segmentul comercial, înţelegându-se şi despre organizarea unei şedinţe a comisiei interguvernamentale, în a doua jumătate a acestui an, la Chişinău.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, comisia mixtă de cooperare economică moldo-rusă va fi utilizată ca ”o platformă pentru soluţionarea problemelor ce apar între părţi, dar ca şi una de iniţiere a unor proiecte economice comune”.

Cu privire la problemele din domeniul energeticii şi al migraţiei, viceprim-ministrului rus, Dmitri Rogozin, a explicat că şi acestea vor fi puse în discuţie în cadrul comisiei mixte, căci „nu există subiecte care nu s-ar afla în vizorul comisiei interguvernamentale, care îşi va intensifica activitatea în cel mai scurt timp”.

Rogozin a mai spus că în viitor partea rusă va pune accent pe cooperarea economică cu R.Moldova. ”Pe lângă Camera de Comerţ a Federaţiei Ruse a fost instituită Uniunea antreprenorilor ruşi pentru cooperare cu R.Moldova şi cred că în curând membri ai acestei uniuni vor deveni şi reprezentanţi ai unor întreprinderi mult mai mari”

Precizăm că oficialul rus are programate întrevederi separate cu preşedintele R.Moldova Nicolae Timofti, cu premierul Vlad Filat, dar şi cu liderul PCRM Vladimir Voronin.

Iar, marţi Rogozin va merge la Tiraspol, unde se va întâlni cu liderul autoproclamatei republici nistrene, Evgheni Şevciuk şi cu cetăţenii din stânga Nistrului.

Amintim că numirea lui Dmitri Rogozin în funcţia de reprezentant al Moscovei în regiunea transnistreană a luat prin surprindere Diplomaţia de la Chişinău, care a declarat că va obţine, prin canale diplomatice, clarificările de rigoare pe marginea deciziei Kremlinului.

Dmitri Rogozin ocupă din decembrie 2011 funcţia de vicepremier. În anii 2003-2004 a fost vicepreşedinte al Dumei de Stat, iar din 2004 şi până în 2011 a fost reprezentantul Federaţiei Ruse la NATO . Este doctor în filosofie.

Partidul Liberal consideră că prin desemnarea vice-premierului rus Dmitri Rogozin în calitate de reprezentant al Kremlinului în regiunea transnistreană, Rusia sfidează integritatea teritorială a Republicii Moldova şi aduce o gravă atingere suveranităţii Chişinăului asupra teritoriului din stânga Nistrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe