Alegerile se apropie: în recesiune, guvernul taie de la fonduri europene şi dă la primari
alte articole
În condiţiile în care investiţiile în economie au scăzut drastic în 2014 şi România este în recesiune tehnică, Guvernul a decis să taie la rectificarea bugetară aproape 4 miliarde de lei de la cofinanţarea fondurilor europene, cu alte cuvinte exact din zona care ar putea genera creştere economică pe viitor. Li s-au dat, în schimb, primarilor, persoane importante în prag de alegeri, 1,1 miliarde de lei.
Decizia Guvernului este halucinantă în condiţiile în care economia a intrat în recesiune în principal datorită lipsei investiţiilor. Investiţiile realizate în economia naţională au scăzut atât în trimestrul al doilea al anului 2014, cât şi în primul semestru, comparativ cu perioadele similare din anul precedent, cu 9,1% fiecare, în timp ce, în primele opt luni, rata absorbţiei fondurilor europene a crescut cu doar 3,5%", scrie Hotnews.
Marţi, după şedinţa de Guvern în care s-au aprobat tăierile de la unele instituţii şi alocările suplimentare la alte ministere (printre care ministerul lui Liviu Dragnea, şeful de campanie ale PSD, MAI, Serviciile etc.), premierul Victor Ponta, ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, au susţinut o conferinţă de presă. Premierul Ponta a vorbit despre "succesurile Guvernului", în timp ce despre neajunsuri (care neajunsuri?) au vorbit miniştrii săi.
Întrebat în virtutea cărei logici au fost reduse cofinanţările fondurilor europene, în condiţiile în care România este în recesiune din cauza lipsei investiţiilor, Darius Vâlcov a evitat un răspuns clar, venind cu nişte cifre care nu explică practic nimic.
"Singura explicaţie este execuţia la luna august, 29,1%, dar şi cu această tăiere rămân 12,5 miliarde lei cheltuieli pentru cofinanţare, care înseamnă 6% mai mult faţă de execuţia pe 2013, 18,9% mai mult faţă de execuţia din 2012, 75,5% mai mult decât în 2011, 236% mai mult decât în 2010 şi 495% mai mult decât în 2009", a arătat (?!) Vâlcov.
Ministrul a mai adăugat că în urma rectificării s-au prevăzut 0,8 miliarde de lei pentru autostrăzi, sumă care poate fi folosită din "top-up şi banii din privatizare" şi că "au rămas bani pentru fonduri europene".
"Atât la Ministerul Transporturilor, cât şi la SGG, au rămas după rectificare 5,1 miliarde lei pentru cofinanţare, la care se adaugă cei 0,8 miliarde lei. Suma de 5,1 miliarde lei este cu 2% mai mare decât fondurile alocate în 2013, cu 52% decât cele din 2012, de 3,15 ori mai mare decât alocările din 2011 şi de aproape 10,75 ori peste nivelul din 2010", a declarat Vâlcov, precizând că "economia României (intrată în recesiune tehnică, potrivit Eurostat n.r.) nu este în pericol".
În realitate, potrivit unor surse guvernamentale citate de Hotnews, la nivel guvernamental nu a existat interes pentru cheltuirea banilor de la buget pe investiţii. Orice investiţie ar fi însemnat creşterea cheltuielilor ori, investind, autorităţile ar fi riscat să depăşească ţinta de deficit de 2,2%, în condiţiile în care veniturile sunt sub aşteptări.
În consecinţă, nu s-au făcut investiţii, nu s-au construit autostrăzi, în schimb banii au fost redirecţionaţi spre zone sociale sau primării, cu alte cuvinte, acolo de unde vin voturile. Şi spre MAI, care ne păzeşte, spre Servicii, care au (sau n-au) un prezidenţiabil "ofiţer acoperit", Jandarmerie şi alte instituţii de interes naţional.