Alegerea primarilor în două tururi de scrutin faultată din nou de PSD

Opozanţi înverşunaţi ai alegerii primarilor în două tururi de scrutin, social-democraţii au reuşit să întoarcă la comisii proiectul liberalilor de modificare a legii alegerilor locale.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Introducerea pe ordinea de zi a Senatului a iniţiativei legislative a PNL vizând alegeri locale în două tururi de scrutin a fost amânată. La cererea PSD, proiectul de lege a fost retrimis la comisiile de specialitate din Senat.

Potrivit stiripesurse.ro, majoritatea din conducerea Senatului, PSD-UNPR-ALDE a decis să reîntoarcă proiectul de lege în comisii, pe motiv că rapoartele primite în comisii au fost date în perioada în care era în vigoare Comisia de Cod Electoral, astfel încât discuţiile ar fi trebuit să aibă loc acolo, nu în altă parte.

În consecinţă, iniţiativă legislativă a PNL îşi reia traseul în Senat, procedura putând dura până la câteva săptămâni, după care va merge la Camera Deputaţilor, în calitate de camera decizională. Dacă lucrurile se vor mişca şi acolo în ritmul de la Senat, legea ar putea fi adoptată după alegerile locale, urmând să aibă efect abia în 2020.

Deputaţii ar putea amâna o decizie până după alegerile locale, când proiectul nu va mai avea sens decât la următoarele alegeri din 2020.

Reamintim că liberalii cer insistent revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin, altfel, existând riscul ca PSD-ul să continue să domine în teritoriu. Astfel, Gorghiu i-a cerut premierului să dea o ordonanţă de urgenţă pentru a regla problema, însă a fost refuzată de Cioloş, acesta susţinând că o astfel de lege este politică şi trebuie adoptată în Parlament, guvernul putând ajuta cel mult cu un aviz favorabil.

"Dacă s-ar merge pe ordonanţă sau pe asumarea răspunderii, constat că o astfel de ordonanţă sau asumarea răspunderii au şanse foarte mari să fie o acţiune în forţă din partea guvernului care nu se va bucura de susţinere în Parlament. În aceste condiţii nu pot decât să constat că, cu toată voinţa guvernului de a adăuga în acest proces, decizia rămâne tot la Parlament.", declara pe 1 februarie premierul.

Cioloş a reamintit că există deja două proiecte de lege în Parlament vizând revenirea la alegerile locale în două tururi de scrutin şi a subliniat că, dacă există o majoritate care să susţină aceste proiecte de lege, acolo, în Parlament, este locul cel mai propice pentru ca aceste proiecte de legi să fie adoptate, iar Guvernul poate să acorde un aviz favorabil actelor normative.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne