Liberalii acuză: "Constatăm că premierul se derobează de responsabilitate"

Nemulţumiţi de refuzul premierului Cioloş de a angaja răspunderea Guvernului pentru revenirea la două tururi de scrutin la alegerile locale, liberalii critică atitudinea acestora şi anunţă că îşi va face o prioritate din adoptarea unei legi care să rezolve situaţia.
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. (Facebook)

PNL a reacţionat prompt la refuzul premierului Cioloş de a tranşa, în locul partidelor, problema alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Într-o scurtă postare pe Facebook, purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe "constată" că premierul se "derobează" de responsabilitate şi anunţă că liberalii îşi vor face o prioritate din schimbarea legislaţiei vizând alegerile locale.

"Constatăm că premierul se derobează de responsabilitatea asumării reintroducerii principiului celor două tururi de scrutin în alegerea primarilor şi trimite această sarcină Parlamentului. Din acest moment obiectivul prioritar al agendei parlamentare a PNL este promovarea în regim de urgenţă a acestui proiect pe care l-am depus încă de anul trecut. Din păcate, până acum, această iniţiativă a fost blocată de PSD.

Declaraţiile celorlalte formaţiuni politice de astăzi ne dau totuşi speranţe în crearea unei majorităţi parlamentare care să adopte această soluţie.

Cauza pentru care luptăm acum nu ţine de interesul electoral al PNL, ci de un principiu fundamental al democraţiei, unde majoritatea ar trebui să fie cea care decide la vot", susţine Stroe.

Reamintim că luni, după discuţii cu partidele politice, premierul Cioloş a reconfirmat că Guvernul său nu va deveni instrumentul niciunui partid, nici a celor ce vor modificarea legii electorale nici a celor care se opun modificării legii electorale, reiterând convingerea că această problemă trebuie tranşată de partide în Parlament.

Premierul a precizat că, ulterior discuţiilor cu partidele, a rezultat că acestea nu sunt împotriva ideii de a relua discuţia pe tema alegerilor în două tururi şi pentru primari şi pentru preşedinţi de consilii judeţene, însă majoritatea acestora consideră că nu e bine ca discuţia să aibă loc acum, pentru a asigura predictibilitatea alegerilor în acest an.

"În aceste condiţii, date fiind şi constrângerile constituţionale, dacă s-ar merge pe ordonanţă sau pe asumarea răspunderii, constat că o astfel de ordonanţă sau asumarea răspunderii au şanse foarte mari să fie o acţiune în forţă din partea guvernului care nu se va bucura de susţinere în Parlament. În aceste condiţii nu pot decât să constat că, cu toată voinţa guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne tot la Parlament", a precizat premierul.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne