"Guvernul nu va deveni instrumentul niciunui partid." Cioloş refuză să tranşeze în locul partidelor modificarea legii alegerilor locale

Presat să îşi asume răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, premierul şi-a reiterat ideea că o astfel de decizie este una politică şi trebuie tranşată de partide, în Parlament.
Dacian Cioloş (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
01.02.2016

Premierul Dacian Cioloş a respins, luni, după discuţiile cu partidele politice, ideea unei ordonanţe sau a asumării răspunderii guvernului pentru modificarea legii alegerilor locale, reiterându-şi ideea că problema trebuie rezolvată în Parlament.

După discuţiile cu liderii formaţiunilor politice, premierul a concluzionat că, în acest moment, nu există o majoritate parlamentară în favoarea revenirii la două tururi de scrutin iar decizia pe această problemă este una politică:

"Nu cred că este cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect.", a declarat premierul.

"Am constatat azi că majorităţile sunt foarte volatile în Parlament", a adăugat Cioloş, adăugând că în urma discuţiilor a rezultat că partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuţia pe tema alegerilor în două tururi şi pentru primari şi pentru preşedinţi de consilii judeţene însă majoritatea acestora consideră că nu e bine ca discuţia să aibă loc acum, pentru a asigura predictibilitatea alegerilor în acest an.

"În aceste condiţii, date fiind şi constrângerile constituţionale, dacă s-ar merge pe ordonanţă sau pe asumarea răspunderii, constat că o astfel de ordonanţă sau asumarea răspunderii au şanse foarte mari să fie o acţiune în forţă din partea guvernului care nu se va bucura de susţinere în Parlament. În aceste condiţii nu pot decât să constat că, cu toată voinţa guvernului de a adăuga în acest proces, decizia rămâne tot la Parlament.", a precizat premierul.

Cioloş a reamintit că există deja două proiecte de lege în Parlament vizând revenirea la alegerile locale în două tururi de scrutin şi a subliniat că, dacă există o majoritate care să susţină aceste proiecte de lege, acolo, în Parlament, este locul cel mai propice pentru ca aceste proiecte de legi să fie adoptate, iar Guvernul poate să acorde un aviz favorabil actelor normative.

"Sunt întru totul de acord că România are nevoie de o primenire a clasei politice, însă această primenire nu se poate face prin acte de forţă ale guvernului. Cred că modul cel mai eficace de a acţiona din partea Guvernului actual este să vină cu elemente de reformă în administraţie, de reformă a statului.", a declarat premierul.

Dacian Cioloş a mai opinat că, dacă există această voinţă în rândul societăţii civile de a duce la o astfel de schimbare, această voinţă se poate exprima cel mai bine la vot, prin modul în are electoratul se mobilizează pentru a vota candidaţii în care au încredere şi care pot duce la această schimbare şi pentru a nu-i vota pe cei în care nu au încredere.

În încheiere, răspunzând la o întrebare a presei, Cioloş a declarat că Guvernul nu va deveni instrumentul niciunui partid, nici a celor ce vor modificarea legii electorale nici a celor care se opun acestei modificări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor