Cazul Oanei Stănciulescu ajunge în Parlament. Puiu Haşotti recită versuri din Radu Gyr

Cazul Oanei Stănciulescu - jurnalistă criticată pentru aşa-zisele sale simpatii legionare - ajunge şi în Parlament.
Oana Stănciulescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
22.03.2016

Parlamentul a validat marţi, prin vot, noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune. Printre membri propuşi s-a numărat şi Oana Stănciulescu, jurnalistă catalogată drept "neolegionară" de o serie de persoane, pe motiv că şi-a manifestat aprecierea pentru personalităţi precum Vintilă Horia şi Radu Gyr, fapt ce a stârnit discuţii contradictorii în plenul celor două Camere.

"Salutăm ideea adoptării unor decizii privind CA al TVR, o problemă însă ni se ridică în legătură cu propunerea PNL, partid care a iniţiat Legea 217/2015 [Legea antilegionară n.r.] în care se combate naţionalismul, extremismul, cultul persoanelor implicate în astfel de activităţi. În TVR şi în presa română au avut loc diverse manifestări pe această temă.

Doamna Oana Stănciulescu, ziaristă recunoscută de înaltă calitate, s-a implicat fundamental în acest proces de a combate legea, care a fost propusă şi iniţiată de PNL. Vreau să punctez atitudinea pro aducere pe primul plan a Mişcării Legionare şi a unor liderii ai Mişcării Legionare - este vorba de poetul Radu Gyr, care a fost un pilon al Mişcării Legionare.

Nu pot fi de acord ca în CA al TVR să funcţioneze un membru cu viziuni de acest fel. Mă opun nominalizării şi voi vota împotrivă", a declarat deputatul minorităţilor naţionale Aurel Vainer, el fiind primul care a deschis discuţia pe această temă, potrivit Agerpres.

În replică, senatoarea ALDE Cristiana Anghel a subliniat că jurnalista Oana Sătnciulescu nu poate fi acuzată de antisemitism.

"Mişcarea legionară românească, împreună cu cea din Bulgaria, sunt singurele mişcări care nu au fost condamnate la Nurnberg, pentru crime de război. Nu se poate să ne îngropăm toată cultura românească din perioada respectivă, doar pentru faptul că unii, la un moment dat (...)

Eu nu discut despre oamenii respectivi. Eu nu discut despre Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, eu nu discut din punct de vedere politic. Eu pun problema pentru ceea ce reprezintă ei pentru acest neam şi pentru lucrul acesta nu avem voie să dăm uitării", a declarat Cristiana Anghel, citată de Mediafax.

Puiu Haşotti recită versuri din Radu Gyr

Senatorul PNL Puiu Haşotti a subliniat că parlamentarii trebuie să facă o diferenţă între "o greşeală politică din tinereţe" a unor oameni şi contribuţia pe care aceştia au avut-o la cultura românească.

"Am văzut şi acea scrisoare a unor intelectuali, trei sferturi dintre ei îmi sunt necunoscuţi, poate este vina mea. Doamna Oana Stănciulescu nu a vorbit din perspectiva unei laude aduse opţiunilor politice ale unor oameni de cultură de mare valoare pentru România.

Deci noi trebuie să facem o separaţie foarte clară între nişte opţiuni politice greşite pe care le-au avut aceşti oameni şi marea contribuţie la cultura României şi din această perspectivă a vorbit distinsa doamnă şi a vorbit corect", a declarat Puiu Haşotti.

Liberalul a recitat de la tribuna Parlamentului versuri scrise de Radu Gyr.

"Vorbeaţi de Radu Gyr. Nu am să intru într-o polemică, dar Radu Gyr a spus în poezie: «Al cui e Ardealul?/ Întreabă pădurea câmpia şi dealul/ Al nostru e, pământ din vechi pământ şi sânge din latinul nostru sânge/ Un dor avem în el şi cel mai sfânt şi nimeni astăzi nu ni-l poate frânge». Şi asta este legionară?", a mai precizat Puiu Haşotti.

Parlamentarii UDMR ies din sală

"Eu sunt aici în Parlament de 26 de ani, nu am apucat o luare de cuvânt în care să se apere Mişcarea Legionară şi mi-am respectat colegii. Să ne trezim în 2016 că în mod direct să apere cineva Mişcarea Legionară eu nu pot concepe acest lucru. Vom părăsi şedinţa dacă cei care au sărit în apărarea Mişcării Legionare nu-şi vor cere scuze, inclusiv doamna care a fost acuzată de antisemitism.

Soluţia este foarte simplă: să fie poftită la microfon şi să-şi ceară scuze şi să-şi clarifice poziţia. Dacă nu se întâmplă acest lucru, noi vom părăsi sala, fiindcă nu vrem să participăm la un debut care timp de 26 de ani a fost evitat", a declarat Marko Bela, după acest moment, parlamentarii UDMR părăsind sala de şedinţe.

Parlamentul a validat ulterior, prin vot secret cu bile, noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune.

Amintim că Oana Stănciulescu a fost catalogată drept "neolegionară" pentru că şi-a manifestat aprecierea pentru personalităţi precum Vintilă Horia sau Radu Gyr, dar şi pentru poziţiile sale critice la adresa controversatei Legi 217 de un grup de oameni de cultură şi cadre universitare care au cerut conducerii PNL, în cadrul unei scrisori deschise, să renunţe la nominalizarea jurnalistei în Consiliul de Administraţie al TVR.

În replică, zeci de personalităţi publice - jurnalişti, publicişti, scriitori şi artişti - şi-au exprimat şi ei, tot printr-o scrisoare deschisă adresată celor doi copreşedinţi PNL, nemulţumirea faţă de contestatarii Oanei Stănciulescu, pe care îi acuză că au pus-o la zid într-un mod total nedrept pe jurnalistă, pe motiv că a îndrăznit să omagieze memoria martirilor din închisorile comuniste, eroii poporului român care şi-au dat viaţa opunându-se "regimului criminal" instaurat cu forţa de Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor