"Uitarea martirilor anti-comunişti, prin cenzură sau ignoranţă, ne condamnă să nu înţelegem preţul libertăţii noastre"

Cazul jurnalistei Oana Stănciulescu - pusă la zid pentru aşa-zisele sale simpatii legionare - a declanşat un val de solidaritate în spaţiul public şi mai ales în rândul colegilor săi de breaslă.
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu (Epoch Times România)

Catalogată drept "neolegionară" pentru că şi-a manifestat aprecierea pentru personalităţi precum Vintilă Horia sau Radu Gyr, dar şi pentru poziţiile sale critice la adresa controversatei Legi 217, Oana Stănciulescu a stârnit revolta unui grup de oameni de cultură şi cadre universitare care au cerut conducerii PNL, în cadrul unei scrisori deschise, să renunţe la nominalizarea jurnalistei în Consiliul de Administraţie al TVR.

În replică, zeci de personalităţi publice - jurnalişti, publicişti, scriitori şi artişti - şi-au exprimat şi ei, tot printr-o scrisoare deschisă adresată celor doi copreşedinţi PNL, nemulţumirea faţă de contestatarii Oanei Stănciulescu, pe care îi acuză că au pus-o la zid într-un mod total nedrept pe jurnalistă, pe motiv că a îndrăznit să omagieze memoria martirilor din închisorile comuniste, eroii poporului român care şi-au dat viaţa opunându-se "regimului criminal" instaurat cu forţa de Moscova.

"Se întâmplă rar ca desemnarea unei persoane într-o funcţie publică să trezească o reacţie deopotrivă violentă şi nejustificată. Se întâmplă rar ca, aparent în numele libertăţii, cenzurarea propriei conştiinţe să fie preferată şi recomandată de un grup de notabilităţi, la paravanul unei legi tendenţios interpretate. Dar s-a întâmplat acum. Acum, când PNL a hotărât să desemneze ca membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Naţionale un jurnalist profesionist şi onest, nu un om de partid.

Nominalizarea Oanei Stănciulescu pentru CA al TVR e un gest de normalitate şi decenţă politică, onorabil pentru PNL, indiferent de simpatiile politice ale fiecăruia. Pentru că, indiferent de aceste simpatii politice, înţelegem cu toţii că Televiziunea Română nu poate – şi nici nu ar trebui să fie altfel! – să supravieţuiască decât prin desprinderea de interesele politice ale partidelor şi asumarea principiilor fundamentale ale jurnalismului.

Prezenţa Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administraţie garantează un vot de conştiinţă în acest for şi ridică standardele profesionale ale instituţiei naţionale de presă. Cariera Oanei Stănciulescu este cea mai potrivită scrisoare de recomandare pentru postul de membru în CA al TVR. Imparţialitatea este probată de activitatea sa jurnalistică, iar critica sa este îndreptată împotriva Puterii, oricare ar fi aceasta, aşa cum logica firească a breslei impune", se arată în scrisoarea citată.

Semnatarii scrisorii de protest faţă de numirea Oanei Stănciulescu în CA al TVR acuză stilul acid al jurnalistului. De cealaltă parte, susţinătorii jurnalistei le reamintesc acestora, folosind un clişeu accesibil oricui, că presa are rolul de "câine de pază" al democraţiei.

"Jurnaliştii resemnaţi, care acceptă cu uşurinţă orice retorică de partid, nu pot păzi nimic. Pot asista sau, cel mult, constata. Pentru televiziunea naţională, un astfel de agent de presă constatator este inutil. Absenţa unui jurnalist de calibrul Oanei Stănciulescu din CA al TVR a produs efecte vizibile. Înecată în datorii şi gestionată telefonic de liderii politici, televiziunea naţională ar fi avut nevoie de Oana Stănciulescu şi până acum. Pentru că, în cei peste douăzeci de ani de carieră, Oana Stănciulescu ne-a demonstrat că nu poate rămâne impasibilă în faţa unei nedreptăţi. Va scrie sau va vorbi.

Aşa cum, în faţa unei interpretări incorecte a Legii 217/2015 [Legea antilegionară - n.r.], Oana Stănciulescu a vorbit deschis, respectând principiul pe care e clădită profesia de jurnalist: libertatea de exprimare. Cei care se opun propunerii PNL pentru CA al TVR consideră că martirii închisorilor comuniste nu pot fi modele. Consideră că cei care s-au opus, cu preţul vieţii, regimului totalitar comunist trebuie şterşi din istorie. Consideră, poate, că ar trebui să uităm că România a avut cea mai importantă mişcare de rezistenţă anticomunistă a epocii.

Semnatarii scrisorii nu spun, însă, un adevăr mai important decât orice lege prezentă şi viitoare. Regimul comunist n-a întemniţat doar oameni, ci ne-a întemniţat şi libertatea. Cu fiecare partizan ucis sau arestat, cu fiecare tortură la care era supusă Elisabeta Rizea, regimul comunist zdrobea încă puţin libertatea interioară a poporului român. Libertatea exterioară, se-nţelege, fusese de mult abolită. Acum, semnatarii scrisorii de protest ne spun că Oana Stănciulescu nu e eligibilă pentru CA al TVR fiindcă a omagiat memoria celor care au murit opunându-se acestui regim criminal. Ne spun că Oana Stănciulescu nu are dreptul să-i recunoască drept martiri ai închisorilor pe cei care au murit refuzând stalinismul", continuă susţinătorii jurnalistei.

În opinia lor, n-a existat tragedie istorică mai mare pentru România şi poporul român decât era neagră a comunismului impus după cel de-al Doilea Război Mondial, aşa că orice român, orice om care a luptat împotriva totalitarismului comunist a procedat corect pentru ţara, poporul şi conştiinţa sa.

"Noi credem că astfel de oameni merită ţinuţi minte. Că uitarea lor, prin cenzură sau ignoranţă, ne condamnă să nu înţelegem niciodată preţul real al libertăţii noastre. Iar celor care refuză să privească istoria în ochi sau care cred că împotriva totalitarismului comunist nu trebuia luptat cu toată fiinţa, le amintim că undeva în România, cu doar câteva zeci de ani în urmă, s-a petrecut ceea ce Alexandr Soljenitin a numit "cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane": experimentul Piteşti.

Doamnă şi domnule co-preşedinţi, o familie a marcat destinul politic al României şi al partidului pe care îl conduceţi: familia Brătianu. Ion C. Brătianu a fost unul dintre artizanii României moderne, fiul său, Ionel, a fost cel mai important om de stat al ţării noastre, iar nepotul său, Gheorghe, a murit în temniţele comuniste, alături de cei pe care acum ni se cere să-i uităm. Rămâneţi liberali, rămâneţi loiali libertăţii de exprimare, rămâneţi solidari cu Oana Stănciulescu în faţa unui atac nedrept", se mai precizează în scrisoarea adresată conducerii PNL.

Oana Stănciulescu, pusă la zid

Cu câteva zile în urmă, în jur de 50 de persoane - profesori, jurnalişti, doctori, publicişti, analişti şi nu numai - au semnat o scrisoare deschisă adresată celor doi lideri PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, prin care le-au solicitat acestora să nu o susţină pe Oana Stănciulescu ca membră în Consiliul de Administraţie al TVR.

"Am fost şocaţi de ştirea desemnării doamnei Oana Stănciulescu, la propunerea PNL, ca membră a Consiliului de Administraţie a Televiziunii Române. Oana Stănciulescu s-a făcut cunoscută ca foarte activă în cultivarea memoriei unor personalităţi şi valori de extremă dreapta din istoria culturii româneşti.

Cu o consecvenţă, ce trebuie subliniată, jurnalista îşi face un crez din a reabilita, şi eroiza o serie de personalităţi de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană şi antidemocrată. Pe aceştia i-a declarat repetat "eroii noştri", se arată în scrisoarea deschisă.

Cu titlu de exemplu, semnatarii scrisorii afirmă că, pe 23 februarie, într-o dezbatere la Realitatea TV, Oana Stănciulescu declara că "Radu Gyr, cunoscut poet legionar, autorul imnului mişcării legionare, personalitate recuperată de Ion Antonescu, în regimul căruia a ocupat importante demnităţi şi scriitorul şi publicistul Vintilă Horia, cunoscut ca prohitlerist sunt "reperele ei morale".

"Şi, cu prestigiul câştigat întotdeauna de omul de pe ecran, recomanda societăţii româneşti să adopte aceste repere morale", au adăugat semnatarii documentului.

O altă problemă invocată de contestatarii Oanei Stănciulescu este că jurnalista "a fost extrem de activă" în combaterea Legii 217, supranumită şi "Legea antilegionară".

"Am aminti că această lege a fost propusă de parlamentari PNL, cu scopul de a împiedica propaganda extremistă din România. Doamna Stănciulescu, împreună cu alţi colegi "întru credinţă" neolegionară au atacat brutal Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel", organism al Guvernului României şi au adus injurii grosolane directorului general al Institutului.

Nu este lipsit de interes să amintim forma de exprimare a doamnei Stănciulescu caracterizată prin agresivitate, autosuficienţă, minimalizarea adversarului de idei. Considerăm că poziţiile publice ale doamnei Oana Stănciulescu contribuie la crearea unui climat politic şi moral insalubru şi sunt periculoase pentru democraţia românească.

Ele sunt contrare opţiunii europene a societăţii româneşti, opţiune în care PNL a avut un rol important. Această opţiune este incompatibilă cu moştenirea fascistă. Cu atât mai grav considerăm că ar fi promovarea publicistei într-o poziţie importantă a Televiziunii publice. Nu putem fi decât consternaţi de propunerea PNL pentru completarea Consiliului de administraţie al TVR", se mai arată în documentul citat.

În concluzie, semnatarii scrisorii cer celor doi copreşedinţi PNL să ia în considerare, împreună cu organismele de conducere ale PNL, retragerea propunerii privind desemnarea Oanei Stănciulescu în importantul forum al TVR.